Film o Gotovini: Vrdoljak snima Generala

Kod Svetoga Roka u blizini Lovinca pala je prva klapa dugometražnog igranog filma i televizijske serije ‘General’, priče o životnome i ratnome putu generala Ante Gotovine koji snima produkcijska tvrtka Kiklop film.Snimanje je počelo na obližnjoj planini u zimskim uvjetima kako bi se dočarao proboj Hrvatske vojske i inženjerije preko Dinare, što je bio preduvjet za operaciju oslobađanja Knina u vojno-redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine. Režiju filma potpisuje Antun Vrdoljak, a u naslovnoj je ulozi Goran Višnjić koji je za HRT izjavio kako je cijela ekipa puna poleta i želje da se zahtjevan posao obavi što bolje. ‘Ovakve scene ne možete snimiti u Zagrebu, ima jako mnogo terenskih prizora, većinom eksterijera. Želimo napraviti dobar film i seriju. Svi smo ovdje sto posto u tome. Mislim da ćemo obaviti dobar posao, a publika će sve ocijeniti’, dodao je Višnjić.

Snimanje će trajati do 20. srpnja, većinom u eksterijerima, i to na brojnim lokacijama kao što su Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb, a snimat će se i u Francuskoj.

Osim Višnjića kao Gotovine, generala Antu Rosa tumači Boris Svrtan, a u filmskoj su ekipi još Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan i Zrinka Cvitešić.

Pomoćnik redatelja je Kristijan Milić, za produkciju je zadužen Andrija Vrdoljak, direktor fotografije je Vjekoslav Vrdoljak, a kostimografiju potpisuje Vedrana Rapić. Antun Vrdoljak potpisuje i scenarij, a pri njegovu nastanku vodio se knjigom Nenada Ivankovića ‘Ratnik, pustolov i general’.

Dugometražni igrani film ‘General’ nastaje u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra. Emitiranje istoimene televizijske serije na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno je tijekom 2018. godine.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , ,