Filmska estetika 60-ih

Filmski ciklus direktora fotografije pod nazivom ‘Filmska estetika 60-ih’ održat će se od 22. do 29. rujna u Kinu Europa u Zagrebu.

Rondo - Zvonimir BerkovićProgram uključuje neka od najboljih snimateljskih ostvarenja Tomislava Pintera, Ivice Rajkovića, Frane Vodopivca i Ivana Marinčeka.

Filmski ciklus direktora fotografije ‘Filmska estetika 60-ih predstavit’ će mlađim generacijama i filmofilima neke od najvažnijih filmskih naslova u povijesti hrvatskog filma. Poseban naglasak programa je na vizualnoj komponenti filmskog stvaralaštva, često zanemarivanoj u sustavu redateljskih opusa i retrospektiva. Programom u Kinu Europa predstavit će se visok stupanj vizualne kulture jednog vremena kroz umjetničku interpretaciju filmske stvarnosti direktora fotografije koji su za svoj rad nagrađeni Zlatnim arenama na pulskom filmskom festivalu.

Filmska estetika 60-ihOsim što je bilo posebno plodno za razvitak domaće kinematografije, razdoblje obuhvaćeno ovim programom iznjedrilo je tzv. autorski film. Istodobno s utjecajima iz Zapadne Europe, osobito francuske autorske kritike (Godard, Chabrol, Truffaut…), može se reći da tzv. autorski film u Hrvatskoj (i tadašnjoj Jugoslaviji) korespondira i s modernističkim tendencijama u drugim umjetnostima, a također ga prate i velike promjene u organizaciji filmske proizvodnje.

Program se otvara 22. rujna u 19 sati u dvorani Müller filmom ‘Deveti krug’ iz 1960. direktora fotografije Ivana Marinčeka, a uključuje neka od najboljih ostvarenja Tomislava Pintera (‘Ponedjeljak ili utorak’, ‘Rondo’ i ‘Breza’),  Ivice Rajkovića (‘Gravitacija’ i ‘Imam dvije mame i dva tate’) i Frane Vodopivca (‘Događaj’ i ‘Kad čuješ zvona’).

Organizator ciklusa je Hrvatska udruga filmskih snimatelja u suradnji s Hrvatskom Kinotekom i Jadran filmom.

Raspored projekcija:
Deveti krug, nedjelja, 22. 9. u 19 h
Ponedjeljak ili utorak, ponedjeljak, 23. 9. u 19 h
Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Horvata, utorak, 24. 9. u 19 h
Rondo, srijeda, 25. 9. u 19 h
Događaj, četvrtak, 26. 9. u 19h
Kad čuješ zvona, subota, 28. 9. u 19 h
Breza, nedjelja, 29. 9. u 17 h
Imam dvije mame i dva tate, nedjelja, 29. 9. u 19h

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , ,