Filmsko-čitateljski klub Bookse i Kinoteke

Ako spadate među one koji podjednako vole čitati i gledati filmove, Književni klub Booksa i Kinoteka iz Zagreba pripremili su nešto za vas: filmsko-čitateljski klub na temu filmskih adaptacija, u kojem možete sudjelovati online.
Koliko ste se puta zapleli u rasprave oko toga je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen? Popularno mišljenje kaže da je adaptacija rijetko tako dobra kao original na kojem se temelji, međutim, nije rijetko da naiđemo na primjere u kojim nas književni i filmski tekst svaki na svoj način podjednako oduševe.

Što čini dobru adaptaciju – vjernost predlošku ili sloboda interpretacije? Je li važno rekreirati priču ili je dovoljno preuzeti neki element, kao što su atmosfera, ponavljajući motiv ili prepoznatljiva situacija da bi ono što nas je osvojilo u jednom funkcioniralo i u drugom mediju? To su samo neka od pitanja kojima će se baviti u filmsko-čitateljskom klubu u kojem će spojiti dvije velike ljubavi – književnost i film.

Klub počinje s radom na Noć knjige, 23. travnja (18 sati) i to ‘Paljevinom koliba’, kratkom pričom japanskog književnika Harukija Murakamija iz zbirke ‘Slon nestaje’. Južnokorejski redatelj Lee Chang-Dong adaptirao je ovu priču u ‘Izgaranje’, psihološki mystery koji se našao na popisima najboljih filmova proteklog desetljeća.

K. K.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,