Fotografski Dijalozi Stipe Renića

Stipe Renić i Nada Far, voditeljica Galerije Specijalne policije

U Galeriji Specijalne policije na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu do 12. veljače može se pogledati izložba fotografija Stipe Renića. Ponajprije je poznat kao antikvar i ljubitelj likovne umjetnosti i jedan od osnivača Sajma antikviteta na Britanskom trgu.

Ratni vihor devedesetih odnio ga je u 1. gardijsku brigadu Tigrovi. Nakon povratka s ratišta posvećuje se, uz pomoć prijatelja, organiziranju brojnih humanitarnih akcija. Također organizira humanitarne likovne kolonije po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini s mnogim likovnim umjetnicima i fotografima. Upravo taj rad ga je i uveo u fotografske vode uz pomoć i učenje posebice od doajena hrvatske fotografije Marka Čolića. Danas Renića možemo nazvati slobodnim kroničarom društvenog života grada Zagreba, pa i cijele Hrvatske.

Na izložbi je, po izboru akademskog slikara Antuna Krešića, postavljeno 35 fotografija pod nazivom ‘Dijalozi’. Naime, Renić je fotoaparatom bilježio sva otvorenja pedesetak održanih izložbi u Galeriji specijalne policije te tako predstavio zaustavljene dijaloge upravo u galeriji u kojoj su i nastali.

Tomislav Radić


Tagged: , , , , , , , , , ,