Fotomonografija Orson Welles u Hvaru

U okviru programa proslave 150. obljetnice organiziranog turizma, predstavljena je fotomonografija ‘Orson Welles u Hvaru’ autora Duška Kovačića i Daniela Rafaelića.Tako je prošlogodišnja izložba fotografija kojom je obilježena stota obljetnica Wellesova rođenja prerasla u atraktivnu fotomonografiju sa stotinu fotografija koje evociraju njegov boravak u Hvaru 1967. godine i snimanje filma ‘Kurs prema smrti’, nazvanog u konačnoj verziji ‘Dubina’.

Ukoričene na 150 stranica i podijeljene u tri poglavlja, slike sa seta ovog nikad dovršenog Wellesova filma prate prigodni tekstovi Duška Kovačića, Daniela Rafaelića, Tonka Maroevića, Slobodana P. Novaka, Slavka Kovačića i Nenada Polimca, oslikavajući kontekst onodobnih događanja.

Svoja sjećanja na dane kad su u Hvaru boravili i snimali Orson Welles, Jeanne Moreau, Oja Kodar, Laurence Harvey i Michael Bryant, kazuju u knjizi sudionici – Oja Kodar, skripterica Ljuba Gamulin i Hvarani koji se sjećaju osebujnog Wellesova lika i nastupa.

Sintetizirajući tako dvije važne obljetnice, uz dokumentarni, fotomonografija ima promidžbeni i kulturološki značaj, istaknuto je u predgovoru. Izdavači su Grad Hvar i Turistička zajednica grada Hvara, a knjiga izlazi u nakladi Artresora iz Zagreba.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , ,