Franjo Topić: Knjiga o Vjeri i kulturi

U prepunoj dvorani Napretkova kulturnog centra u Zagrebu predstavljena je knjiga ‘Vjera i kultura’ prof. dr. Franje Topića. Riječ je o, kako je i autor u predgovoru napisao, zbirci izabranih znanstvenih i popularno znanstvenih članaka i prinosa o kulturi, odnosu kulture i vjere što kao lajtmotiv prožima gotovo sve sadržaje ove zanimljive publikacije.

Svećenik, pisac i pjesnik don Anton Šuljić predstavio je sudionike razgovora: prof. dr. Božu Lujića, profesora biblijskih znanosti KBF Sveučilišta u Zagrebu; prof. dr. Ivana Markešića, sociologa religije u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu i autora prof. dr. Franju Topića, profesora fundamentalne teologije KBF Univerziteta u Sarajevu i predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Moderator je počeo razgovor provokativnim pitanjem sudionicima predstavljanja: ‘Zašto bi vi kupili ovu knjigu?’ Oba predstavljača složila su se u jednome, da je danas vrijeme u kojem se puno više gleda, a puno manje čita, ali knjiga o kojoj je riječ, iako je jednim dijelom obrađena na znanstveni, ali i znanstveno popularan način pristupačan širim društvenim krugovima, ona po svom odabiru tekstova pruža priliku čitatelju da iz različitih kutova i s različitih stajališta proučava povezanost vjere i kulture.

Profesor Lujić u svom izlaganju analizira odabir prikazanih tekstova u knjizi, s posebnim osvrtom na dio koji se odnosi na rad profesora Topića u Napretku gdje kroz njegov rad u jednoj instituciji kao što je Napredak, iako je po svom zanimanju svećenik i profesor teologije, na jedan suptilan način povezuje svoje svjetovno i duhovno poslanje u posebno osjetljivim političkim okolnostima kakve su u Bosni i Hercegovini.

Profesor Markešić, koji je i sam bio jedan od obnovitelja Napretka i član njegove prve uprave, detaljno analizira knjigu profesora Topića, a o naslovu knjige i odnosu kulture i vjere kaže: ‘Da bismo mogli u cijelosti razumjeti naslov ove knjige Vjera i kultura, potrebno je ukratko reći što je to vjera. Razlog: naime, prof. Topić ne govori o odnosu kulture i religije. Zašto: zato što je religija sastavni dio kulture. Ona je ljudski proizvod, društvena ustanova, zavisi od mnoštva različitih utjecaja. Religija se tijekom povijesti mijenjala. Mijenja se i danas. U povijesti je postojalo mnoštvo religija. Mnoge su nestale, kao što su nestale i mnoge kulture i civilizacije.

Vjera je odnos čovjeka pojedinca prema onome kojega štuje i kojem se klanja. Odnosno, vjera je osobni stav pojedinca ili stav zajednice u odnosu prema apsolutnoj vrijednosti i nadljudskim duhovnim silama izražen iskazom ili obrascem vjerovanja. Taj odnos pojedinca prema Nadnaravnome može biti subjektivan i objektivan. Iz te vjere i tog odnosa prema Nadnaravnome nastaje religija, a time i kultura koja u određenim okolnostima može utjecati na vjeru.’

Iako na sličnim predstavljanjima sve važno o knjizi i autoru kažu predstavljači, profesor Topić je obrazložio i svoje razloge za pisanje ove knjige. ‘Pristalica sam kontekstualne teologije, jer smatram da je teologija, što je i izvorno njezino značenje, pozvana da odgovara na pitanja svoga vremena i ljudi svoga vremena u svjetlu Objave. Za mene teologija nije neka apstraktna znanost koja bi bila svrha sama sebi i koja bi se bavila isključivo nekim teoretskim obrađivanjem određenih pitanja. Teologija je živa znanost o utjelovljenom Isusu Kristu pa je tako za mene rad u Napretku, EZA-i, MCL-u i Paneuropskoj uniji pravo prakticiranje vjere i teologije, a da ne stvaram nikakve fundamentalističke koncepcije.

Tako slično pristupam i fakultetskim predavanjima i svemu životu. Ako teologija nema što reći čovjeku našeg vremena i društvu našeg vremena onda je ona sterilna, gotovo suvišna. Stoga i sve što radim u Napretku i pišem o Napretku i drugim društvenim pitanjima jest u biti bavljenje teologijom i svojevrsno prakticiranje moje vjere. Vjera bez djela je mrtva,’ rekao je u svom izlaganju profesor Topić.

‘Moja je želja da se stvara harmonija, a ne disharmonija, sloga a ne nesloga, da se stvari povezuju, a ne isključuju’, bila je poruka profesora Topića na kraju predstavljanja knjige.

Nakon predstavljanja druženje s autorom i predstavljačima nastavljeno je u ugodnoj atmosferi Napretkovog kluba.

Tekst i foto: Mario Milošević


Tagged: , , , , , , , , , ,