Franz Ferdinand i Sparks na INmusic festivalu

U novootvorenoj Pivani u Zagrebu, predstavljen je nastup sasvim novog projekta – FFS (Franz Ferdinand & Sparks) – koji će svjetsku premijeru imati na INmusic festivalu.Franz FerdinandOsim ovog nastupa, Ožujsko pivo podržat će natječaj ‘Zasviraj sa Žujom’ i zajedno s organizatorom pružiti šansu jednom neafirmiranom bendu da zasvira na festivalu uz velika svjetska glazbena imena. Prijave na natječaj započet će već 2. ožujka, a svi detalji bit će objavljeni na službenoj stranici festivala www.inmusicfestival.com , koji se održava od 22. do 24. lipnja.

FFS je bend koji se sastoji od članova grupe Franz Ferdinand i Sparks, a za svoju svjetsku premijeru odabrali su desetu godišnjicu našeg najvećeg open air festivala. Otprilike u vrijeme prvog izdanja INmusic festivala, prije 10 godina, krenula je i inicijalna ideja o udruživanju snage u ovoj novoj odvažnoj, stvaralačkoj avanturi, a plodovi ove naizgled nevjerojatne glazbene ideje, konačno su rođeni. Uzajamno divljenje između Alexa Kapranosa, Nicka McCarthya, Boba Hardya, Paula Thomsona te braće Rona i Russella Maela manifestirano je udarnim novim albumom u majstorskoj produkciji Johna Congletona (St. Vincent i mnogi drugi). Nastupom na INmusic festivalu Franz Ferdinand & Sparks počinju europsku turneju na kojoj će predstaviti novi materijal nastao u sklopu projekta FFS te najveće hitove Franz Ferdinanda.

Them Noose Rush i Mirela Priselac RemiFranz Ferdinand su poznati kao veliki prijatelji festivala i miljenici naše publike. Sve svoje hrvatske nastupe održali su na INmusic festivalu te su najbolji mogući gosti slavljeničkog 10. izdanja. Zadnji put su nastupili 2012. kada su također premijerno, predstavili nove pjesme s tada nadolazećeg albuma ‘Right Thoughts, Right Words, Right Action’. Iza sebe imaju Grammy, Brit Awards i MTV nagrade te su planetarno popularna rock atrakcija. Svaki put nas počaste nekim novim iznenađenjem i sve boljim i boljim nastupom. Ovog puta s njima su i kultni američki bend Sparks, koji je nastao 1971. godine u Los Angelesu. Kroz desetljeća jedinstvenog glazbenog izričaja nametnuli su se kao pioniri čitavog niza glazbenih žanrova, od glam rocka i art rocka do synthpopa te su prepoznati kao velika inspiracija mnogim bendovima i izvođačima, od Curta Cobaina, Ramonesa, Faith No Morea, Sonic Youtha pa do samih Franz Ferdinanda. Kako zvuči ova suradnja, saznat ćemo prije ostatka svijeta, na zagrebačkom Jarunu.

Nastup FFS (Franz Ferdinand & Sparks) pojačava iznimno atraktivan ovogodišnji program INmusica na kome su već potvrđeni: Placebo, Paolo Nutini, Of Monsters and Men, La Roux, Black Rebel Motorcycle Club, Death Cab for Cutie, Eagles of Death Metal, Future Islands, Frank Turner, Kate Tempest, Aziza Brahim i mnogi drugi…

P. R.

Tagged: , , , , , , , ,