S ciljem podizanja kvalitete i prepoznatljivosti turističke ponude u vinskom, odnosno eno-gastro turizmu, zagrebačka Udruga za kulturu stola G.E.T. pokrenula je projekt G.E.T. Stars – Zvijezde vinskog turizma.Dodjela pločica s G.E.T. Stars oznakama za prvih nekoliko vinara moslavačkog vinogorja, održana je u suradnji s lokalnom turističkom zajednicom i županijom te vinarima Moslavine. Domaćin svečanosti bila je vinarija Trdenić, koja je za dvadesetak godina izrasla u vrlo modernu obiteljsku vinariju. Glavna perjanica njihova podruma je, naravno, Škrlet, oko kojeg se iznimno trude i imaju ga u nekoliko varijanti, a i prezentaciju su digli na visoku razinu. To što u radu vinarije sudjeluje cijela obitelj te što konstantno uče i implementiraju nova znanja, garancija je njihova uspjeha.
‘Kad god to bude moguće, dodjelu oznaka ćemo organizirati u vinogorju na koje se ista odnosi’, u nazočnosti brojnih predstavnika medija rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik Udruge G.E.T. te objasnio da odabir Moslavine kao prvog vinogorja nije slučajan.
‘To je regija koja je u vinskom turizmu najviše napredovala u zadnje vrijeme. Vrijedni Moslavci napravili su klonsku selekciju autohtone sorte škrlet, dobili sadni materijal kakav su željeli i tražili, a onda su od sorte škrlet napravili vrlo dobro autohtono vino. Kako su u njihovoj udruzi mahom mladi vinari, tako su vrlo brzo shvatili da je vinskih turizam jedna od ključnih djelatnosti u budućnosti vinarstva. Podigli su visoko kvalitetu svojih prezentacija, uredili kušaone te nastoje gostima pružiti maksimalni vinski doživljaj. Krenuli su i korak dalje, primjerice Voštinić gradi bazene, kod Kezelea možete jahati, a Trdenić ima punionicu za električne automobile’, istaknuo je Stiplošek.Ovom prilikom, pločicu ‘G.E.T. Recommendation’ (Preporuka) primio je Sven Đozo iz podruma Ilovčak; pločica s oznakom ‘one G.E.T Star’ (jedna Zvjezdica) dodijeljena je vinarijama Mikša i Miklaužić; pločica s oznakom ‘two G.E.T. Stars’ (dvije Zvjezdice) dodijeljena je vinarijama Trdenić i Voštinić-Klasnić; pločica s oznakom ‘three G.E.T. Stars’ (tri Zvjezdice) dodijeljena je gospodarstvu Kezele.
Uz Preporuku, jednu, dvije ili tri Zvjezdice, u G.E.T. Stars sustavu oznaka postoji i Excellence G.E.T. Star (Zvijezda izvrsnosti), za vinarije koje svoju prezentaciju dižu na puno višu razinu i stvaraju nezaboravan doživljaj. Ocjenjivanje se vrši prema jedinstvenom pravilniku čiji kriteriji služe kao smjernice prema kojima žiri, uz zaključke više stručnih kontrolora iz područja turizma, etnografije i urbanizma, prema vlastitoj procjeni donosi konačnu ocjenu.
‘Međutim, nakon što je vinarija zaprimila oznaku, kontrola se ne prestaje vršiti pa se dobivene oznake mogu potvrditi ili unaprijediti, ali i izgubiti. Tako ćemo osigurati da G.E.T. Stars oznake budu jamstvo za kvalitetu usluge u vinarijama’, objašnjava Stiplošek i dodaje: ‘Ono što je Michelin za restorane, to će G.E.T. Stars postati za vinarije u vinskom turizmu.’
Sve vinarije bit će uvrštene u višejezičan online vodič – katalog koji pruža mogućnost pretrage prema ključnim riječima i G.E.T. Stars oznakama. Uz takav vodič i druge komunikacijske kanale, G.E.T. Stars oznake dobivaju svoju praktičnu primjenu – one moraju biti poznate i vidljive široj publici koja će putem njih vrlo lako zaključiti o kakvoj vinariji se radi i što mogu tamo očekivati.
U vinskom turizmu itekako se cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama. Zato je izuzetno važna inicijativa o zaštiti sorte škrlet koju su unutar Udruge Škrlet pokrenuli osam moslavačkih vinara: Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić.
Škrlet bijeli autohtona je sorta Moslavine; u puno manjem obimu zastupljena je još u Pokuplju. Daje nježna ljetna vina, cvjetnih i voćnih aroma, ugodne svježine i niskih alkohola, koja se sljubljuju s laganim mediteranskim jelima u vrućim ljetnim danima. U novije vrijeme od ove sorte se proizvode vrhunska vina pa čak i pjenušci, odležana i macerirana vina što govori o visokoj razini tehnologije u podrumima i educiranosti, ne samo proizvođača, nego i potrošača koji pred vinare postavljaju visoke zahtjeve.
Tomislav Trdenić, predsjednik Udruge Škrlet, predstavio je njihovu inicijativu: ‘Kako bi se što bolje promoviralo vino Škrlet i regionalna prepoznatljivost Moslavine kao domovine škrleta, osnovali smo P.O. Škrlet, prvu i jedinu vinsku proizvođačku organizaciju u Hrvatskoj priznatu od Ministarstva poljoprivrede koja pokreće vlastitu proizvodnju. Ove godine smo osmislili novi proizvod – Škrlet u limitiranoj seriji iz vinograda svih vinara iza jedne etikete. To je vino u kojem će se prepoznati trud, rad i kreativnost svih vinara Moslavine i koji će vinoljupcima dočarati karakterističnost terroira moslavačkog vinogorja.’
S. M. / Foto: Silvija Munda