Galerija 808: Kings and Queens

Otvorenje izložbe Sare Bernarde Moritz pod nazivom ‘Kings and Queens’ je u petak, 11. travnja u 20.30 sati u Galeriji 808 u zagrebačkom Branimir centru.
Kings & QueensAutorica je rođena 1988. godine, trenutačno studentica 2. godine BA snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

‘Kings and Queens’ serija je od 10 studijskih fotografija nastalih u sklopu kolegija ‘Umijeće fotografiranja 2’. U samom nastajanju ovih 10 radova sudjelovalo je pet ženskih i pet muških modela. Primjenom prenaglašene šminke svih 10 modela odaje vizualni dojam transseksualnosti, a namjera je autorice sakriti njihov spolni identitet. Kroz rad propitkuje naša usađena, društveno uvjetovana, estetska mjerila po kojima rasuđuje što je ženstveno, a što muževno.

Prema dosadašnjem iskustvu, gledatelji većinom nisu bili u stanju točno razaznati nalazi li se na fotografiji osoba muškog ili ženskog spola, čak i ako su poznavali osobu na fotografiji. Trenutak kad ugledaju isti model, ali bez šminke, te raspoznaju koliko su blizu ili daleko bili od pogađanja točnog spola na prethodnoj fotografiji suočavaju se s preispitivanjem vlastitih poimanja kategorije spola. Sve nam to otkriva koliko smo skloni zaključivanju na osnovi prvog pogleda ili predrasuda.

Na snimanju su za šminkanje zaslužne Katarina Baković, Dijana Tošev i Iva Milčić. Nakon izložbe zabavljat će vas radijski DJ-i na after partyju koji počinje u 22 sata. Za dobru kapljicu brine se vinarija Senić.

Radio 808

Pročitajte još: Tomislav Čuveljak: Izložba fotografija Tomislava Gotovca , Radio 808 otvorio galeriju

Tagged: , , , , , , , , , ,