Gastro premium priča 3: Nova generacija

Treće poglavlje Premium priče u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. održano je u Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu. Ususret Uskrsu, glavna namirnica bio je hren, kojeg je osigurala ludbreška tvrtka Agro Altera, a u pet slijedova jela (od čega su čak dva bila deserti) uklopila Iva Pehar, prošlogodišnja pobjednica Master Chefa.
GET-Premium priča 3-organizatori, vinari, proizvođači hrena, Iva Pehar i Ivan MaljevacLudbreški hren priznat je kao čuvana sorta i našao se na sortnoj listi Hrvatske i Europske unije. Izvana je žutosmeđe boje, a iznutra je bijel. Ima intenzivan miris koji podsjeća na paprenu metvicu. Pun je eteričnog ulja gorušice i sadrži visoku razinu glukozinolata sinigrina što ga, osim ukusnim začinom, čini i značajnim za zdravlje. Tvrtka Agro Altera je najveći proizvođač Ludbreškog hrena. Njihova se proizvodnja odvija na preko 20 ha, a osim sadnica i svježeg hrena, u ponudi imaju pakiranja u pet različitih okusa: hren s brusnicom, hren s peršinom, hren s feferonima, extra ljuti hren i naribani ludbreški hren.

Ludbreški hren-Agro Altera - Franjo Makar, Bojana Hajduk i Branka Gereci‘Kad sam dobila ponudu za kreiranjem menija od pet slijedova u kombinaciji s hrenom, bila sam vrlo zainteresirana i htjela sam pokazati da se hren može poslužiti drugačije. Zadatak je bio dosta težak, jer nisu baš svi ljubitelji hrena, a kad je hren zvijezda menija, to uvelike otežava izazov. Nastojala sam zadovoljiti ukuse svih, tako da su neka jela imala jači okus hrena, a neka manji’, o svojem sudjelovanju rekla je Iva Pehar i dodala: ‘Kad sam uzvanicima priopćila da će kušati i deserte s hrenom, po izrazima lica dao se naslutiti dosta negativan pristup pokušaju sparivanja hrena sa slatkim. Kad sam napokon izašla iz kuhinje, nakon zadnjeg posluženog deserta, nisam trebala pogađati po izrazima lica je li im se svidjelo ili ne, jer su me počastili takvim pljeskom da sam ostala šokirana. Jela sam osmislila u vrlo kratkom vremenu i zbog toga sam jako ponosna. Ovim putem zahvaljujem G.E.T. Reportu na pozivu i izvrsnoj organizaciji, Ugostiteljsko-turističkom Učilištu, Agro Alteri, Vinariji Stručić i svima ostalima koji su pomogli da treće poglavlje Premium priče prođe besprijekorno.’

GET-Premium priča 3-Ivan Maljevac, vino StručićUz ova je jela sommelier Ivan Maljevac sljubio vina ludbreške vinarije Stručić. ‘Obitelj Stručić nastoji da njihova vina sama govore o sebi, a na vama je da odlučite jesu li po vašoj želji’, tako je započeo svoje predstavljanjem, a o samom sljubljivanju s ovim nesvakidašnjim kombinacijama je rekao: ‘Zvuči nepredvidljivo, nekonvencionalno, spojivo s nespojivim… Kušajte, a nakon simbioze gutljaja i zalogaja možemo pričati o dojmovima… Život stalno iznenađuje.’

Svakako treba spomenuti da je Danijel Horvat, učenik 3. razreda Ugostiteljsko-turističkog učilišta, buduća zvijezda u pripremanju koktela, svim gostima pripremio koktel dobrodošlice

Meni i sljubljena vina:
Hladno predjelo
Tatar od tune s avokadom i namazom od extra ljutog ludbreškog hrena
Stručić Poštenjak (kupaža 70% graševine, 20% chardonnaya i 10% sivog pinota)
Toplo predjelo
Losos s extra ljutim ludbreškim hrenom i matovilcem
Stručić Graševina 2014
Iva Pehar-kuhari-učeniciGlavno jelo
Pileći ravioli s gljivama i preljevom od ludbreškog hrena s peršinom
Stručić Rajnski Rizling 2014
Desert 1
Mini kolač od jabuka s ludbreškim hrenom s brusnicama
Stručić Graševina 2015
Desert 2
Kolač s bijelom čokoladom, malinama i naribanim ludbreškim hrenom
Stručić Chardonnay 2015

Odabir lokacije za treću Premium priču nije bio slučajnost. Razloge je objasnio predsjednik udruge G.E.T., Tomislav Stiplošek: ‘Premium priča 3 prvenstveno je priča o mladim ljudima. Učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu uče i rade u vrlo složenim uvjetima. Kad se školujete za kuhara, a škola je u vječitoj stisci s namirnicama, tada je to stresno i naravno da vaša edukacija ne napreduje kako bi trebala. Zato smo Premium priču 3 odradili u školi. Kao prvo, da đacima dovedemo jednog top kuhara, što Iva Pehar nesumnjivo jest, a i medijski je atraktivna, da ju upoznaju, jedan dan kuhaju s njom i nauče poneki kulinarski trik. Ista stvar je s konobarima – tim mladim ljudima vjerojatno nije isto posluživati petnaestak gastro novinara ili učiti na suho u svom kabinetu. Kroz to smo željeli kolegama novinarima skrenuti pozornost na uvjete u kojima uče ovi budući kuhari i konobari. O tome treba stalno pričati i medijski prisiliti nadležne da obrate pažnju. Želimo biti turistička zemlja. Kuhari, konobari, sommelieri – oni su prvi s kojima gost dolazi u kontakt, a svaki treći gost koji dolazi u Hrvatsku, hranu i vino ima visoko na listi svojih razloga dolaska. Pričamo o zemlji znanja. Dame i gospodo, u znanje treba i ulagati!’

Iva Pehar i učenici-konobariUčenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta aktivno su sudjelovali u izvedbi. S Ivom Pehar, u kuhinji su aktivno i vrijedno pripremali jela budući kuhari, koje je predvodio stručni učitelj kuharstva Mato Đurović, a o serviranju su se brinuli budući konobari, koje je predvodio stručni učitelj posluživanja, Slavko Ratkajec.

Svojim angažmanom učenici su zavrijedili pljesak okupljenih gastro kritičara i novinara te pokazali da ugostiteljska scena u Hrvatskoj ima budućnost.

‘Zahvaljujemo vinariji Stručić i tvrtki Agro Altera, Ivi Pehar, Ivanu Maljevcu, Ugostiteljsko-turističkom učilištu i svima ostalima koji su nas podržali u projektu kojim smo pokazali neko novo lice hrena, a nadamo se da smo barem malo pomogli i našim mladim đacima te im dali poticaja za nastavak’, dodaju organizatori.

G.E.T. / Foto: Helena Pletković


Premium priča - sladoledi i vino
Premium priča: Sladoledi i vino
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,