Gavella: Nesporazum Alberta Camusa

Premijera predstave ‘Nesporazum’ Alberta Camusa, održat će se 16. svibnja sceni GDK Gavella u Zagrebu.
Nesporazum-Gavella‘Nesporazum’ je završni diplomski magistarski ispit iz kazališne režije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu čiju režiju potpisuje Paolo Tišljarić, a nastala je u suradnji umjetničke organizacije Thearte, Akademije i Gavelle.

Francuski književnik Albert Camus, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, rođen je 1913. godine u alžirskom gradu Mondovi. Jedna od njegovih najpoznatijih drama ‘Nesporazum’ praizvedena je 1944. godine a njezina je tema univerzalna. Zašto živjeti? i Kamo pripadamo? ključna su pitanja kojima se bavi ova drama. Nakon dvadeset godina Jan se vraća u svoj rodni grad. U tom hladnome mjestašcu žive Majka i Martha koje iznajmljuju sobe rijetkim putnicima u svojem svratištu. Jan nije putnik poput drugih te će njegov povratak u njima probuditi dotad skrivene čežnje, strahove i sumnje. Camusovi likovi osjećaju i slute nešto što bi promijenilo tijek događaja ali nemaju hrabrosti suočiti se s time. Ljudskost koju u nama pobuđuje ‘Nesporazum’ plod je toga što nam drama pokazuje da ‘svi dišemo pod istim nebom’ i da nema univerzalne istine, samo jednog pravog puta ili samo jednog doma. Ova predstava nije slika, ona je zrcalo.

‘Nesporazum’ igraju Marija Šegvić, Senka Bulić, Anja Đurinović i Tomislav Krstanović te Petra Svrtan, Tena Nemet Brankov, Glorija Dubelj i Iva Mihelić.  Adaptaciju teksta i dramaturgiju predstave potpisuje Valentina Galijatović, scenografiju Irena Kraljić, kostimografiju Tea Bašić, oblikovanje svjetla Elvis Butković, scenski pokret Blaženka Kovač Carić, a produkciju projekta Ana Sikavica.

Projekt se ostvaruje uz potporu Ministarstva obrazovanja i športa, Ministarstva kulture i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

T. A. / Foto: Tena Pavletić

Tagged: , , , , , , , , , , , ,