Gibonni: Novi album – Live

Uz album na engleskom jeziku ‘20th Century Man’ koji uspješno promovira nastupima u inozemstvu, Gibonni je obožavateljima pripremio novi live album., koji će se u prodaji naći od 2. prosinca. Ovo je njegov treći koncertni album u karijeri i naslanja se direktno na jedan od najprodavanijih domaćih live albuma do sada – višestruko nagrađivani, platinasti album ‘Acoustic/Electric’.
Gibonni
Novi album jednostavno nazvan ‘Live’ donosi pjesme snimljene na koncertima održanim tijekom 2010.-2011. godine, u sklopu ‘Toleranca’ turneje u Puli, Zagrebu, Novom Sadu, Sarajevu i Splitu.

U tekstu zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji albuma i koncerata, između ostalog, Gibonni je napisao: ‘Prvo i najvažnije hvala ide mojoj publici i zahvalan sam na podršci kroz sve ove godine. Da nema vas mogli bi mi svirati sami sebi u preznoj dvorani. Prema tome, ovaj je album radi vas. Ideja vodilja je bila ne ponavljati pjesme koje već imate na albumima Koncert i Acoustic/Electric (iako Mirakul i Posoljeni zrak su morali biti unutra).’

Album je već najavljen singlom ‘Slavim ove dane što si tu’ live (ft. Maya Azucena & London Gospel Community Choir), a sada ga uz izlazak albuma promovira pjesma ‘Toleranca’ kao novi singl, u kojoj se uz već spomenute Mayu Azucenu i London Gospel Community Choir, koji briljira u uvodnoj izvedbi gospel standarda ‘Amazing Grace’, Gibi i bendu, u sjajnom ‘tour de force’ izdanju pjesme, pridružio i Damir Urban. Kao česti gost na Gibonnijevim velikim koncertima, Urbanov je nastup na ovom albumu zabilježen u još dvije pjesme – ‘Posoljeni zrak i razlivena tinta’, te u sjajnom medleyu ‘Judi, zviri i beštimje / Moja voda’, koji je u međuvremenu, postao zaštitni znak njihovih zajedničkih nastupa.

S obzirom na suradnju i prijateljstvo koje veže ova dva izvođača, činilo se sasvim logično predložiti Urbanu da osmisli i dizajnira likovno rješenje ‘Live’ albuma, o čemu sam Urban kaže:
‘Radeći na omotu za Gibin live album vodio sam se idejom stvaranja na starinski način, jer mi se to činilo najiskrenijim i najtočnijim. S obzirom na to da Gibo sam u radu koristi većinom žive instrumente, da kompjuter i sintetski način rada koristi samo kad je to zaista neophodno, htio sam da i sam omot bude nalik tome. Zato sam odlučio za vanjsku stranu omota naslikati tri ulja na platnu. Kao motiv sam uzeo zamišljenu putanju širenja zvuka, koja u prostoru tvori neke nove oblike i stvara vlastitu arhitekturu. Unutrašnju stranu, kao protutežu bojama s vanjskog dijela omota, napravio sam tušem na papiru i poigrao se monokromatskim detaljima. Crno bijela je i knjižica fotografija (fotografije su rad Milice Czerny Urban) koju sam namjerno ostavio lišenu dodatnog dizajna, kako bi funkcionirala kao mala izložba momenata sa koncerata.’

Gibonni liveNiz hitova i zapravo već svojevrsne obvezne glazbene lektire sa Gibinim potpisom, nastavlja se nadahnutim live verzijama pjesama, nošenima jednako fantastičnom publikom – ‘Divji cvit’, ‘Mirakul’, ‘Žeđam’, ‘Zamoli me’, ‘Vrata moje sestre’, te još jednim, sada već stalnim koncertnim miksom dva super hita ‘Ne odustajem-Dvije duše’, koji upotpunjuje niz do sada neobjavljenih live favorita koje nudi ovo izdanje.

Da bi ton dobio i sliku, te tako u potpunosti zaokružio dojam Gibonnijeve koncertne snage i superiornosti na domaćem terenu, sa kojom se bez problema već godinama može mjeriti i sa brojnim stranim izvođačima, što ovih dana i dokazuje na njihovom terenu, uz koncertni album, dodan je i koncertni dvd. Na njemu je snimka koncerta održanog u sklopu ‘Toleranca toura’, kada je u travnju 2010. godine dva dana rasprodana Cibona živjela sa Gibom i njegovom publikom.

O uspjehu ovih koncerata danima se pričalo i pisalo, a mnogima su i danas oni ostali u sjećanju kao jedan od brojnih vrhunaca Gibonnijeve dosadašnje karijere.

Dallas

Tagged: , , , , , , , , ,