Gitaristički virtuozi otvorili 43. Samoborsku glazbenu jesen

Nastupom gitarskog ansambla Guitarrismo počelo je 43. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Osmero vrhunskih gitarističkih virtuoza (Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić) nastupom u župnoj crkvi sv. Anastazije najavili su devet dana u kojima će se ljubiteljima klasike u Samoboru predstaviti etablirana glazbena imena, ali i novi talenti u okviru 15. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić.Samoborsku glazbenu jesen (SGJ) službeno je otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo istaknuvši kako je ovaj festival prepoznatljiv brend, jasnog identiteta, ne samo za Samobor i kontinentalnu Hrvatsku već i za cjelokupnu hrvatsku kulturnu scenu.

‘Raznolik sadržaj visoke kvalitete koji ujedinjuje različite naraštaje hrvatskih i inozemnih glazbenika različite interpretacijske poetike i estetike te širok vremenski raspon glazbenog stvaranja svjedoči o promišljenoj i brižno planiranoj, prepoznatljivoj strukturi iza koje stoji predani rad organizatora ovog festivala’, rekla je Iva Hraste Sočo.

Okupljenima je dobrodošlicu poželio umjetnički ravnatelj SGJ, Srećko Bradić, uz zahvalu svim umjetnicima koji su nastupili u dosadašnjim godinama, istaknuvši važnost natjecanja mladih glazbenika i skladateljskog natjecanja New Note te zaključio kako je najveća vrijednost festivala poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje.

Za svoj samoborski nastup, u izravnom prijenosu na HTV3, Guitarrismo su odabrali repertoar sastavljen od djela Antonija Vivaldija (Koncert za četiri violine i gudače u h-molu, RV 580 i Largo iz Koncerta za violinu i orkestar u f-molu, op. 8, RV 297, Zima), Manuela de Falle, (Izbor iz baleta El Sombrero de tres Picos), Astora Piazzolle (Invierno Porteño i Buenos Aires Hora Cero, La Muerte del Ángel) Ive Josipovića (Drmeš za Pendereckog), Gorana Tudora, (Bašamar za osam gitara), Paula Belinattija (Jongo za dvije gitare) i Luigija Boccherinija (Fandango iz Kvarteta za gitaru i gudače u D-duru, G. 448). U dodatku su publiku nagradili obradom Mancinijevog Pink Panthera.

Zanimljivo da ovaj fascinantni gitaristički sastav, koji se javnosti prvi put predstavio ljetos na Dubrovačkim ljetnim igrama, ima i nekoliko snažnih poveznica sa Samoborom i festivalom. Naime, svi su članovi ansambla bivši studenti profesora Darka Petrinjaka iz Samobora; Petrit Çeku bio je laureat Natjecanja Ferdo Livadić, a skladba Ive Josipovića koju su izveli napisana je svojedobno za gradski tamburaški orkestar.

R. G.


Tagged: , , , , , , , , , ,