Glasnije od bombi: Prvi ‘engleski’ film J. Triera

Prvi film na engleskom jeziku Joachima Triera, ‘najjače karike’ skandinavske filmske nezavisne scene, Norveškoj je nakon dugih 37 godina, u Cannesu donio nominaciju za Zlatnu palmu.


Unatoč poteškoćama s financijama i izglednom otkazivanju snimanja, treći film Norvežanina Joachima Triera, jednog od najhvaljenijih europskih indie redatelja, ‘kapanjem’ iz više manjih producentskih izvora ugledao je svjetlo dana i premijerno je prikazan na Canneskom filmskom festivalu, gdje se borio za Zlatnu palmu.

Nakon redateljskog debija 2006. skromnim, ali formalno razigranim filmom ‘Repriza’ kojim je Trier zaradio nominaciju za nagradu Oscar za najbolji strani film, uslijedio je zapaženiji i nagrađivani ‘Oslo, 31. kolovoza’, intimna priča s jednim likom i raskošnom naracijom, nakon kojeg ga je upoznala i zavoljela i hrvatska art publika.

Iako tvrdi da nema razlike snima li na materinjem norveškom ili holivudskom engleskom, beskompromisni Trier za svoju je kompleksnu i stilski rafiniranu obiteljsku priču o gubitku, okupio impresivnu glumačku ekipu, predvođenu francuskom glumačkom divom Isabelle Huppert, markantnim ‘Zuckenbergom’ Jessom Eisenbergom kojeg je nakon nominacije za Oscara za tu ulogu dočekao strelovit uspon na A-ljestvici glumačkih zvijezda te iskusnim odlikašem Gabrielom Byrneom.

Usprkos ‘bombastičnom’ naslovu, ‘Glasnije od bombi’ intimna je drama o delikatnoj temi boli s kojom se teško nositi nakon gubitka bliske osobe i ocu koji se u tom krhkom kaosu pokušava ponovno zbližiti sa svojim sinovima. U našim kinima, u distribuciji Discovery filma, počet će se prikazivati od 29. prosinca.

I. C.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,