Glazbeni užici na Vip Zagreb Jazz Festivalu

Ovog ponedjeljka i utorka vrijeme je za novu dozu vrhunskog glazbenog užitka na 10. Vip Zagreb Jazz Festivalu.
Anat CohenU ponedjeljak 3. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) nastupit će kvartet koji oduševljava virtuoznošću i ekspresivnošću sviranja – Anat Cohen Quartet, predvođen sjajnom izraelskom multiinstrumentalisticom, najboljom jazz-klarinetisticom današnjice po mišljenju kritičara i čitatelja DownBeata. Uz karizmatičnu Anat Cohen nastupaju vrsni glazbenici Jason Lindner (piano), Linda Oh (bass) i Daniel Freedman (bubnjevi).

Na festival dolazi još jedno veliko ime – Gary Burton, legendarni vibrafonist, sedmerostruki Grammyjevac poznat po pijanističkom stilu sviranja vibrafona s četiri palice, koji će nastupiti 4. studenoga u formaciji kvarteta, s Julianom Lageom (gitara), Jorgeom Roederom (bass) i Henryjem Coleom (bubnjevi). Burton je snimio desetke albuma za prestižne diskografske tvrtke i ostvario suradnje s vodećim jazz i ne samo jazz-glazbenicima: Carlom Bley, Keithom Jarrettom, Herbiejem Hancockom, Stephaneom Grappelijem, Daveom Hollandom, Ralphom Townerom, B. B. Kingom, Astorom Piazzolom… Jednu od najvažnijih suradnji ostvario je s pijanistom Chickom Coreom s kojim svira već gotovo četrdeset godina, najčešće u formaciji dua. Godine 1968. ugledni DownBeat proglasio ga je jazzistom godine, kao najmlađeg u povijesti.

Prije Anat Cohen Quarteta publika u ZKM-u imat će priliku uživati u nastupu naše mlade talentirane flautistice Diane Čerenšek, koja iza sebe ima niz suradnji sa svjetski priznatim flautistima, a prošle godine diplomirala  je kao magistar art flaute na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Marine Novak, gdje se za  vrijeme studija  počinje interesirati i za improvizaciju u glazbi. Upisuje jazz odsjek u klasi Saše Nestorovića,  s ciljem obrazovanja i na tom području.

Domaće jazz snage ‘branit će’ i Matija Dedić i Šimun Matišić koji će biti predizvođači Garyju Burtonu. Dedić, cijenjeni jazz-pijanist i skladatelj dobro je poznato ime domaćoj javnosti. Završio je jazz akademiju u Grazu, tijekom godina surađivao je s niz priznatih umjetnika, a 2008. ostvario je suradnju sa svjetskim glazbenicima kao što su Jeff Ballard, Larry Grenadier, Buster Williams i L. White. Privatno se usavršava kod jednog od najvećih jazz glazbenika Barryja Harrisa.

Danas 18-godišnji Šimun Matišić prvi nastup imao je s četiri godine kada je svirao bubnjeve u kvartetu Branka Kralja. Već sa 14 godina objavljuje svoj prvi album ‘Jazz nocturno’, a 2011. dobio je nagradu ‘Judita’ na 57. splitskom ljetu za nastup sa gitaristom Christianom Escoudeom. Redovito nastupa sa svojim triom, te sa Simply Brass kvintetom u kojemu svira udaraljke, a od 2014. godine započinje novi duo projekt s Matijom Dedićem. Trenutno je student prve godine zagrebačke Muzičke akademije, smjer udaraljke, u klasi profesora Igora Lešnika.

Aquarius / Foto: Jimmy Katz


Pročitajte još: Bill Frisell Quartet napunio i oduševio ZKM


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,