Glumačka radionica Zijaha Sokolovića

Veliki glumac Zijah Sokolović otvorit će ciklus kazališnih događanja u utorak, 25. veljače u 18 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu.

Zijah SokolovićGlumačka radionica Zijaha Sokolovića zamišljena je kao prvi program novog kazališnog ciklusa. Svoja umjetnička nastojanja Zijah Sokolović tumači riječima:

Gluma postoji ‘sama za sebe’, kako kažu filozofi. Dakle, da Gluma ne postoji ‘sama’ u našem realnom prirodnom životu ne bi se mogla ‘sama’ upotrebljavati u kazalištu, filmu, televiziji. U stvarnosti ona je sklop industrijskih, društvenih, građanskih, vjerskih i mitskih normi koje upotrebljavamo, manje više, kao oblik prilagođavanja svakodnevici. U iluziji, kao kazalištu ili filmu ili televiziji, Gluma je sklop ‘datih okolnosti’ koje se analiziraju, uvježbavaju i poslije u nekoj cjelini reproduciraju tj. pokazuju.

Možemo reći, izvan realnosti, Gluma je proces u kojem Glumac traži ‘sredstvo’ da se njegova emocija ili misao pokažu. To radi Glumac. A gledalac to mora ‘pročitati’ tako što će osjetiti ili vidjeti to što Glumac želi ‘odglumiti’, pokazati. Svaki Glumac u svom Glumačkom životu izgradi neki svoj ‘sistem’ po kojem analizira, sklapa, kombinira ‘date okolnosti’ i poslije ih ponavlja u kazalištu ili filmu i televiziji.

Svaki od ovih medija ima svoju logiku i tako se i ‘sistemi’ prilagođavaju potrebama uloge ili scene ili predstave. Dakle, Gluma je zanat koji u svojim globalnim formama uče svi glumci, a poslije ga dopunjavaju svojim karakterom ili mentalitetom ili životnim okolnostima i kako stare, tako taj svoj ‘sistem’ dopunjuju i mijenjaju. Upotrebom Glume u zanatskom i kreativnom smislu, grade se scene ili predstave ili filmovi ili televizijske serije koje mogu biti na putu umjetnosti.

Glumačka radionica je mogućnost da u slobodnoj formi kazališne predstave, jer postoji Glumac u praznom prostoru i publika u KIC-u, neki Glumac toj publici pokaže svoj ‘sistem’ Glume ili male intimne puteve svog razmišljanja i osjećanja u procesu organizacije Glume. To je fantastična mogućnost zbližavanja i upoznavanja Glumca i gledaoca izvan uobičajenih i već zatvorenih formi upotrebe Glume. To je ‘Vrijeme i Prostor i Radnja’ po Aristotelu totalno kazalište.

Neobično kazalište u KIC-u jedan ili dva sata mjesečno. Dobro došli, vi koji Glumite u realnosti, nama koji Glumimo u iluziji.

Ulaz je slobodan!

KIC

Pročitajte još: Zijah Sokolović na Noćnoj sceni Kerempuha

Tagged: , , , , , , ,