Hamlet, ime ti je žena!

Midsummer Scene Festival u Dubrovniku prvom ženskom ulogom Hamleta u Hrvatskoj, koja se igra na izvornom engleskom jeziku, postavlja drukčijeg Hamleta. Odabirom casta hrvatska izvedba zasigurno će odjeknuti u svijetu. Drama se propituje na noviji način, pridržavajući se pritom izvornika, radi se prema verziji teksta iz takozvanog Prvog folija. Obraća se svima, a cilj joj je dokučiti što to znači biti čovjekom te postavlja velika pitanja o tome kako bismo trebali živjeti.Hamlet-foto cast‘Naš Hamlet je žena koja je odlučila živjeti kao muškarac kako bi sudjelovala u političkom životu i imala moć, a to je nešto što se ženama niječe. Ta odluka donosi mnoga suvremena pitanja o zastupljenosti žena na vodećim položajima, a uz to nam otvara mogućnost da ispitamo prirodu i odgovornost moći na jasniji način nego što bi to bilo moguće da Hamleta igra muškarac! Osjećam se jako povlaštenom i sretnom što postavljam Hamleta na Lovrijencu. Velika je čast biti dijelom tradicije postavljanja te tragedije na toj veličanstvenoj pozornici!’, otkriva redateljica Helen Tenninson.

Midsummer Scene Festival i Hamlet ove će se godine izvoditi od 21. lipnja do 7. srpnja na tvrđavi Lovrijenac. Cast u glavnoj ulozi Hamleta predvodi sjajna britanska glumica Helen Millar, koja je hrvatsku publiku zaintrigirala već u prošloj sezoni festivala. Susan Hingley igra Ofeliju, Karren Winchester – Gertrude, Al Barclay igra Claudiusa, Blake Kubena – Horacija, Christopher Tester igra Laertesa i Bernarda, Emma Fenney – Rosencrantza i Osra, Lewis Chandler – Guildernstern i Marcellus. Hrvatski glumac i producent festivala Filip Krenus naći će se u ulozi Poloniusa i Gravediggera.

‘Vodilja mi je podijeliti radost i čar rada na klasičnom tekstu i osuvremeniti ga za današnje vrijeme na jednoj od najljepših otvorenih pozornica na svijetu. Jednom sam nastupio u Shakespeareovom Globeu u Londonu i mogu reći da Lovrijenac doista jest vrlo nalik toj pozornici. Daje poseban uzlet nužan za klasični tekst i velike teme, a Shakespeare se upravo bavi vječnim temama kojima Lovrijenac daje posebnu dimenziju!’, izjavio je Filip Krenus.

I ove godine se nastavlja uspješna suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, koji će održati koncert pod zvijezdama na Lovrijencu 28. lipnja u sklopu festivala. Započinje i nova suradnja sa Domom Marina Držića kroz posebnu izvedbu glumačkog ansambla Midsummer Scene Festivala. Za vrijeme festivala trajat će i izložba fotografija britanskog umjetnika Bari Goddarda pod nazivom Midsummer Scene / Night Dubrovnik.

Midsummer Scene ulazi u svoju treću sezonu i nju obilježava širenje, kako programa, tako i izvedbenog prostora. Festival od samoga začetka ima međunarodni karakter. Ove godine lanjska predstava ‘Na Tri kralja’ kreće na međunarodna gostovanja, a ‘Hamlet’ će se nakon Dubrovnika izvesti u Londonu.

Ovo je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji i organizaciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey -Tongued Theatre Productions London.
T. D.


Hamlet-Dubrovnik
Prvi ženski Hamlet u Hrvatskoj
Tagged: , , , , , , , , , , , ,