Helena Sablić Tomić: Skriveno u oku (putopisne priče i eseji)

Predstavljanje knjige Helene Sablić Tomić ‘Skriveno u oku‘ (Naklada Ljevak), održat će se u srijedu, 16. ožujka (12 sati) u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Na promociji, osim autorice, sudjeluju Ivana Bodrožić i Branka Džebić, a moderatorica je urednica izdanja Nives Tomašević.
Helena Sablić Tomić-Skriveno u okuOvo je zbirka kratkih priča i poetskih eseja koja donosi intimističke zapise, putopisne crtice te intrigantne i britke društvene komentare iz svakodnevlja. Povod za priču su gradovi i prostori srednje i jugoistočne Europe.

Prozni medaljoni nastajali su godinama, organizirani su kao unutarnja iskustva stečena na putovanju, kroz njih su oblikovana sjećanja, ironične introspekcije, ljubavni govor, impresije pune bajkovite atmosfere nekog krajolika. Kroz tridesetak literarnih veduta o hrvatskim i europskim gradovima, čitateljima će se približiti njihova osobna priča koja se ne zbiva samo na njegovim ulicama već koja dolazi i kroz odškrinute prozore, koja se širi njegovim dvorištima, kroz koju se ulazi u njegovu privatnost.

U knjizi ‘Skriveno u oku’, Helena Sablić Tomić ovjerila je svoju sklonost za pričanjem priča i dokazala da vrsna znanstvenica zna gledati, slušati i osjećati kao vrsna književnica.

U ovim mikroesejima o mirisima koji dominiraju u pojedinim gradovima kao što su Osijek, Petrovaradin, Vukovar, Ilok, Tuzla, Banja Luka, Pečuh, Ptuj, Varaždin, Sisak, Delnice, Rijeka, Lun, Hvar, Ston, Graz, Brno, Prag, Požega, Samobor, Sarajevo, Kraljeva Sutjeska, Sombor, Skopje, Bitola, Struga, Zemun… zaustavit će se duh njihove spomeničke baštine, kulinarska umijeća kojima su označeni, kao i intrigantne priče o njegovim stanovnicima koje se prenose s koljena na koljeno.

Priče o gradovima nalikovat će na priče o zidovima identiteta u kojima će se čitatelji osjećati posve uvučeni u koloplet složenih suodnosa objekta, prostora, stvarnosti, sjećanja i osjećaja tako da će se i oni sami nakon pročitanoga zapitati zašto se vraćaju upravo njima s nakanom da uspostave neki novi odnos sami sa sobom i s neobičnim javnim prostorom.

Helena Sablić Tomić sveučilišna je profesorica, teoretičarka književnosti te ugledna književna kritičarka. Autorica je desetak knjiga, od toga tri kultne knjige objavljene u Nakladi Ljevak (Intimno i javno, Dnevnik nevidljivoga, O strasti, čitanju, dokolici). Napisala je scenarij za nekoliko dokumentarnih filmova, između ostalih o Ireni Vrkljan i Božidaru Violiću. Dobitnica je uglednih nagrada za svoj književni rad.

N. L.


Helena Sablić Tomić-Dodir teksta
Helena Sablić Tomić: Dodir teksta

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,