HGZ: Glazbena poruka optimizma i nade

U 6:24 ujutro, 22. ožujka, na drugu godišnjicu zagrebačkog potresa, glazbenici su nastupom u KD Vatroslava Lisinskog poslali poruku nade i optimizma.Koncert ‘Glazba glasnija od potresa’ organizirao je Hrvatski glazbeni zavod (HGZ) čija je zgrada u Gundulićevoj ulici zatvorena zbog konstruktivne i cjelovite obnove, koja će trajati godinama.

Vrsni umjetnici su svojim ranojutarnjim nastupom željeli podsjetiti na taj događaj, ali i stvoriti pozitivno, optimistično ozračje te dati podršku HGZ-u, najstarijoj hrvatskoj udruzi građana koja u kontinuitetu djeluje već gotovo dva stoljeća.

Rani jutarnji sati nisu spriječili publiku koja se rado odazvala i došla u Lisinski uživati u nadahnutom muziciranju, a koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na HRT-u u sklopu emisije ‘Dobro jutro, Hrvatska!’, Radio Sljemenu i facebook stranici: .

Koncert je otvorio pijanist Matej Meštrović premijerom kompozicije ‘Zvukopis obnove HGZ-a’, inspiriranoj video materijalima Denisa Lepura i Marka Stanića, koji snimaju dokumentarni film o obnovi. Autor filmske glazbe Ozren K. Glaser na klaviru je izveo vlastite skladbe uz violinisticu Renatu Novoselec.. Etno jazz duo Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi publiku su poveli na glazbeno putovanje do Dubrovnika sjajnom izvedbom skladbe ‘Linđo’.

Posebnu atmosferu na pozornicu su donijeli glazbena diva Zdenka Kovačiček i gitarist Ante Gelo izvodeći pjesmu ‘Love, Love, Love’ skladatelja Marija Mihaljevića.

U sklopu koncerta prikazan je i spot pjesme ‘Bez mira’ kantautorice Lovorke Sršen, snimljen pod producentskom i redateljskom palicom Dore Prpić s dojmljivim prizorima HGZ-a ogoljenih zidova i stropova koji čekaju nastavak radova. Gitaristički duo Divna i Ivan Šimatović oduševili su izvedbom ‘Alegretta’ iz ‘Uspomena iz Rusije’ Fernanda Sora.

Završnica koncerta bila je u znaku baroka – uz Hrvatski barokni ansambl pod umjetničkim ravnanjem violinistice Laure Vadjon prvo je nastupila sopranistica Ivana Lazar s arijom ‘Let the Bright Seraphim’ iz oratorija ‘Samson’ Georga Friedricha Händela, a potom violinistica Katarina Kutnar koja je izvela glasoviti stavak ‘Allegro’ Koncerta za violinu ‘Proljeće’ iz ciklusa ‘Četiri godišnja’ doba Antonija Vivaldija. Koncert je zatvoren još jednim djelom slavnog Vivaldija, a publika će još dugo pamtiti izvedbu arije ‘Agitata infido flatu’ iz oratorija ‘Judita pobjednica’ mladog kontratenora Franka Klisovića.

Program koncerta vodili su Jana Haluza i Željko Tomac, a gledatelji su mogli čuti i zanimljive razgovore s gostima. Arhitekt Roman Šilje, autor glavnog projekta obnove, govorio je o aktualnim radovima u kojima će se stotine tona čelika ugraditi na vrlo pažljiv način uz poštivanje povijesnog značaja zgrade HGZ-a, koja je zaštićeno kulturno dobro. Predsjednica HGZ-a, Romana Matanovac Vučković, naglasila je doprinos suradnika i članova udruge na nimalo laganom putu od hitne sanacije nakon potresa, preko izrade projekta, zahtjevnih procedura, istražnih i pripremnih radova, pa sve do početka velikih konstrukcijskih zahvata koji su u tijeku. Osvrnula se i na teškoće u poslovanju, jer HGZ nije korisnik proračuna i financira se isključivo iz vlastitih prihoda kojih nema otkako je zgrada zatvorena.

‘Hrvatski glazbeni zavod je osnovan kao društvo građana – ljubitelja glazbe, naša zgrada je izgrađena donacijama građana. Vjerujem da se i sada možemo osloniti na sve one koji vole glazbu, umjetnost i kulturu. Vjerujem da ćemo pronaći donatore, pokrovitelje i sponzore koji će pomoći da HGZ opstane i postane moderan kulturni centar u kojem će se spajati razne umjetnosti i u koji će dolaziti sve generacije’, kazala je Romana Matanovac Vučković.

Ustupanjem dvorane za koncert ‘Glazba glasnija od potresa’, podršku HGZ-u dao je i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, a gost na koncertu bio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

‘HGZ je ključno mjesto zagrebačke glazbene scene i Grad pomaže u obnovi koliko god može, logistički i proceduralno, kroz pomoć u organizaciji gradilišta i kroz sve drugo što je u našoj domeni. Pri obnovi moramo pomiriti pomalo kontradiktorne zahtjeve – s jedne strane nužna ojačanja i s druge strane očuvanje vrijednih prostorno-oblikovnih karakteristika, a to nije jednostavno’, istaknuo je dogradonačelnik Korlaet.

Povijesna zgrada HGZ-a preživjela je dva potresa – prvi davne 1880., a drugi 2020. godine u kojem je pretrpjela velika oštećenja, a sada se konstruktivna obnova odvija uz pomoć sredstava iz Fonda solidarnosti EU. Već gotovo dva stoljeća HGZ je izuzetno važan čimbenik u kreiranju kulturnog života Zagreba i Hrvatske, a s obnovljenom i opremljenom zgradom moći će pružiti još više.

Donatorska kampanja za opstanak jedne od najstarijih aktivnih udruga građana na svijetu i dalje traje, a sve detalje potražite na: www.hgz.hr/donacije

Z. K. / Foto: Zvonimir Ferina


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,