HKD Napredak: Izložba slika Tomislava Ostoje

Otvorenje izložbe slika ‘Eros i Thanatos’, akademskog kipara Tomislava Ostoje, održat će se u srijedu, 16. veljače (19 sati) u Napretkovu kulturnom centru u Zagrebu.Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Stanko Špoljarić.

Tomislav Ostoja (Split, 1931.) svojim osebujnim i impresivnim kiparskim opusom čvrsto je ukotvljen u tijek moderne i suvremene hrvatske umjetnosti. Likovna kritika uvijek je visoko valorizirala njegovo djelo prezentirano na velikim izložbama u reprezentativnim prostorima, primjerice u Zagrebu (Umjetnički paviljon, Muzej za umjetnost i obrt, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Klovićevi dvori) te nizu drugih gradova u zemlji i inozemstvu. O njegovu radu objavljene su i likovne monografije iz pera Stanka Špoljarića i Danijela Žabčića.

Ostoja je također u hrvatskoj javnosti percipiran kao autor velikog broja javnih spomenika od kojih posebnu pažnju plijene, od širokog puka i likovnih znalaca posvojena ostvarenja posvećena stradanju Vukovara. Ostoja je obogatio kulturnu ponudu Zagreba velikom donacijom gradu svojih umjetnina iz svih stvaralačkih faza, smještene u skladnom galerijskom postavu u doniranom prostoru njegova doma na Gornjem gradu, u Opatičkoj 6.

M. M. / Foto: Napredak


Tagged: , , , , , , , ,