HKD Napredak predstavio 65. broj Godišnjaka

U dvorani Napretkova kulturnog centra u Zagrebu održan je tradicionalni godišnji susret s novinarima na kojem je predstavljen i 65. broj Godišnjaka. Ovim brojem obilježen je Godišnjakov jubilej, 110 godina od izlaska prvog broja, koji je davne 1907. godine tiskan pod nazivom Hrvatski narodni kalendar.Zanimljiva je činjenica da je Hrvatski narodni kalendar u pojedinim godinama dosezao nakladu od čak 12.000 primjeraka, što je i danas velika brojka za neke dnevne listove u Hrvatskoj. To je dovoljan pokazatelj koliko je Napredak u proteklim vremenima bio nositelj kulture, posebice na prostoru Bosne i Hercegovine.

U svom govoru Franjo Bratić, glavni urednik Godišnjaka, iznio je osnovne podatke o ovom broju te naglasio da i ove godine imaju veliki broj autorskih tekstova iz područja kulture, književnosti, filozofije, teologije kao i izvješća o radu podružnica. Godišnjak je podijeljen na deset tematskih cjelina, a najveći dio zauzima VIII. poglavlje koje sumira rad podružnica kroz njihova izvješća, pa se tako dođe i do brojke od 575 različitih kulturnih događanja kroz 2016. godinu. Godišnjak donosi i dodatak – CD na kojem se nalaze svi dosadašnji Hrvatski narodni kalendari od 1907. pa do ukidanja Društva 1948., što je dragocjen materijal za sve one koji će kroz različite oblike znanstvenog rada, ali i kao zanimljivu informaciju koristiti u svojim proučavanjima kao presjek života i rada u tom periodu.

Dr. sc. Suzana Vrhovski Peran, glavna urednica IKA, koja je bila i moderatorica događanja, govorila je o radu podružnica izvan BiH i Hrvatske, navodeći kako model Napretkovih okupljanja oko različitih kulturnih sadržaja postaje sve zanimljiviji, pa bi se moglo reći da može biti i uzorom u načinu rada mnogim hrvatskim klubovima u dijaspori.

Sjećanja i iskustva u radu s Napretkom s prisutnima je podijelio Ivo Kujundžić, v. d. urednik Programa za Hrvate izvan Hrvatske na HRT-u. Prisjetio se niza situacija kada je kao urednik emisije ‘Pogled preko granice’ često boravio u Bosni i Hercegovini. Pratio je događanja koja su organizirale brojne Napretkove podružnice, koje su često bile glavni stožeri i informacijski centri kada bi se radio neki prilog. To je, jednostavno, bilo mjesto okupljanja odakle se dalje kretalo, a bili su često i logistička pomoć u različitim situacijama. Dobro se prisjetiti situacije oko katastrofalnih poplava 2015. godine koje su pogodile i mnoge krajeve Bosne i Hercegovine, gdje je Napredak često bio stožerno mjesto za pomoć kako Hrvatima tako i drugim narodima koji žive na tom području. O vremenu iz ratnog perioda u mnogim slučajevima Napredak je bio jedino svjetlo u tami, rekao je na kraju svog izlaganja Ivo Kujundžić.

Na kraju predstavljanja prof. Franjo Topić, predsjednik Središnje uprave HKD Napredak, zahvalio se novinarima koji su protekle, ali i svih dosadašnjih godina pratili rad Napretka i uglavnom korektno izvještavali javnost. Rad novinara pridonio je da rad Napretka, a time i Hrvata u brojnim sredinama gdje oni žive, lakše dopre do javnosti i upozna ih kako s pozitivnim stvarima tako i s problemima s kojima se susreću. Naglasio je dobru suradnju s drugim nacionalnim društvima i naveo kako nikada nije bilo problema da se neke od drugih konfesionalnih zajednica uključe u programe u kojima je Napredak bio organizator. Kratko se osvrnuo i na političko stanje u Bosni i Hercegovini te skrenuo pažnju da bi pri uređenju različitih političkih odnosa dobro bilo čuti i mišljenje Napretka, jer kroz svoje aktivnosti okuplja najveći broj Hrvata, a posebno u mjestima gdje su Hrvati manjina. Nije zato ništa neobično da političari iz Hrvatske prilikom posjeta Bosni i Hercegovini, u svojim programima imaju i posjetu Napretku, pa bi takav način razmišljanja hrvatskih političara u BiH pridonio boljem rješavanju problema Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Prof. Topić pročitao je dopis dr. sc. Gorana Granića koji nije mogao prisustvovati ovom događanju. ‘Pratim rad Napretka i radujem se svakom Napretkovu uspjehu, pogotovo zato što je Napredak svoje djelovanje posvetio ljudima, obrazovanju i kreativcima što je, osobno smatram, najveći cilj koji može sebi postaviti jedno društvo, te kada se to radi toliko godina koliko radi Napredak, onda to zaista zaslužuje divljenje’, kaže se u pismu dr. Granića.

Na kraju izlaganja rekao je da je Napredak tiskao monografiju povodom obilježavanja 25. godišnjice obnove rada Društva, autora dr. sc. Hrvoja Šapine koja će uskoro biti detaljno predstavljena javnosti.

HKDN


Tagged: , , , , , , , , , , , ,