HNB: 90-godišnja ljepotica u središtu Zagreba

Festival Designe District Zagreb (13.-18. lipnja) okuplja kreativne pojedince i kolektive s područja kulture i gospodarstva, ali i ‘obične’ stanovnike četvrti koja je omeđena ulicama Draškovićevom, Šubićevom, Vlaškom i Zvonimirovom, s Martićevom ulicom kao središnjicom.Među brojnim radnim prostorima koji su otvorili svoja vrata posjetiteljima, našla se i Hrvatska narodna banka (HNB), nekadašnja Zagrebačka burza za robu i vrednote, koja je na današnjem Trgu hrvatskih velikana počela s radom 18. lipnja 1927. Sama Burza osnovana je 1918., a kako je Trgovački dom u Jurišićevoj ulici postao premali za njezinu djelatnost, 1920. kupuje parcelu na kraju Jurišićeve ulice te raspisuje pozivni natječaj na kojem sudjeluju arhitekti Viktor Kovačić, Aladar Baranyai, Ignjat Fischer, Bruno Bauer, Lazar Dungjerski i naknadno Jože Plečnik (koji se nije odazvao).

Projekt Viktora Kovačića (1874.-1924.) odabran je za realizaciju, no on ga nakon obilaska sličnih zdanja u europskim metropolama, mijenja u današnji oblik. Osim što je bio arhitekt, Kovačić je razmišljao i na urbanistički način, pa kako nova zgrada niče na ‘ulazu’ u novi dio grada, on predlaže još jednu sličnu zgradu te tako, gotovo poput antičkih propileja, trasira novo područje. Mada zgrada blizanka nema niti monumentalnost niti sklad zgrade Burze, obje ih rese po četiri jonska stupa. U zgradi Burze/HNB njihova se nosiva monumentalnost prenosi na ulazni dio, odnosno reprezentativnu Okruglu dvoranu. Svojom kasetiranom kupolom od armiranog betona s velikim otvorom za danje svjetlo, ostacima telefonskih kabina (od 60 preostalo je četiri, ostale su pretvorene u vitrine za biblioteku), rasvjetnim tijelima, podom prekrivenim mozaikom i skladom usprkos velikih dimenzija, Okrugla dvorana spada među najljepše primjerke zagrebačke arhitekture.

Kovačić je preminuo za vrijeme gradnje, pa je unutrašnjost (publici nedostupnu) dovršio arhitekt Hugo Ehrlich. Budući da je zanimanje građanstva za razgledavanje Okrugle dvorane daleko premašivalo Dane otvorenih vrata u sklopu festivala DDZ, iz HNB su najavili dodatne termine.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , , , ,