HNK: Balet Decadance izraelskog koreografa Ohada Naharina

Prva ovosezonska baletna premijera ‘Decadance’, Ohada Naharina, jednoga od najpoznatijih koreografa suvremenog plesnog izričaja, izvedena je pred oduševljenom publikom, koja je plesače baletnog ansambla HNK u Zagrebu ispratila dugotrajnim aplauzom.Ohad Naharin kreator je plesnog jezika Gaga, čija djela izvode umjetnički i tehnički samo najbolje plesne kompanije na svijetu, što je i priznanje Baletu zagrebačkog HNK. Specifičan jezik pokreta Gaga plesačima daje širok raspon interpretativnih mogućnosti kojima se oni rado koriste, suvereno pokazujući sve novonastale mogućnosti plesnog izričaja.

Plesna predstava ‘Decadance’ sastavljena je od izvadaka već postavljenih koreografskih komada Ohada Naharina, izvorno realiziranih s članovima Plesnog kazališta Batsheva. Predstava upotrebljava glazbu različitih suvremenih skladatelja te obiluje isječcima iz Naharinovih poznatih kreacija, otkrivajući mnoštvo izvora i nadahnuća kojima se istražuju granice i eksplozivna snaga geste, unoseći u plesače virtuoznu i senzualnu energiju oblikovanu bujicom osjećaja.

Naharin je jedan je vodeći koreograf izraelskoga Plesnog kazališta Batsheva. Debitirao je u New Yorku kao koreograf 1980. godine u studiju Kazuka Hirabayshija. Od 1990. do 2019. godine bio je umjetnički ravnatelj Batsheva Dance Company, unutar koje je osnovao mlađi ansambl Batsheva – The Young Ensemble. Kreirao je više od trideset plesnih djela za svoje matično kazalište, često surađujući i s drugim plesnim kazalištima u svijetu. Inovativno istražujući pokret, razvio je Gaga-u u inovativni plesni jezik kojim se svakodnevno koriste plesači Batsheve na treninzima, a koji se globalno proširio i među plesače i neplesače.

I. G. / Foto: Mara Bratoš


Tagged: , , , , , , , ,