HNK: Operno čudo Kein licht.

Premijerom opernog čuda ‘Kein licht.’, koje je okupilo nobelovku, nuklearku, Trumpa i raspjevanog psa, Zagreb se pridružuje popisu europskih metropola u kojima će igrati. Svečana premijera je u utorak, 7. studenoga (19.30 sati) u HNK-u, uz još dvije izvedbe u srijedu i četvrtak (8. i 9. studenoga).Suvremena ‘anti-opera’ ‘Kein licht.’, a nastala je po tekstu nobelovke Elfriede Jelinek u koprodukciji zagrebačkog HNK-a i nekoliko najvažnijih europskih opernih kuća.

‘Kein licht.’ polemizira s operom ne samo na sadržajnom, već i na izvedbenom planu u kojemu se prepliću pjevački i govoreni dijelovi, pokret i vizualni efekti, suze i smijeh… i jedan raspjevani pas, prvi u povijesti HNK-a. Da nije tek riječ o praznom scenskom lavežu i bogatstvu izvedbe zbog nje same, dokazuje i nagrada Fedora koju je predstava osvojila 2016. godine u konkurenciji nove europske operne kreacije.

Jelinekin tekst režirao je Nicolas Stehmann, a glazbu napisao Philippe Manoury. Za razliku od klasičnih opera, Manoury je glazbu gradio i razvijao paralelno s predstavom, stvarajući sa Stehmannom takozvani thinkspiel, tip izvedbe koja propituje društveno i politički važne i aktualne teme, no ne zadržava se, poput Brechtovog teatra, tek na gledateljevom razumu, već atakirajući na sve dijelove tijela. Otud, valjda, i reakcije poput rock koncerta.
(www. kritikaz.hr)

HNK


Tagged: , , , , , , , , ,