HNK: Premijera Puccinijeve Lastavice

Opera ‘Lastavica’ (La Rondine) Giacoma Puccinija pod ravnanjem Lorenza Passerinija izvedena je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu pred premijernom publikom i uzvanicima.Uz dugotrajan aplauz ispraćen je autorski tim koji je predvodio redatelj, scenograf i kostimograf ‘Lastavice’ Hugo de Ana.

Ovacijama su nagrađeni i solisti Lana Kos, Marija Kuhar Šoša, Alessandro Scotto Di Luzio, Santiago José Ballerini, Ljubomir Puškarić, Benjamin Šuran, Nikša Radovanović, Marin Čargo, Nina Franulović, Josipa Gvozdanić, Barbara Pijetlović, Dea Qivlaku, Nela Katalenić Klinar, Jurica Jurasić Kapun, Anabela Barić te orkestar i zbor Opere HNK.

‘Lastavica’ je priča o djevojci visoka roda ali sumnjiva morala, Magdi di Civry (Lana Kos/Martina Zadro) priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, (Ljubomir Puškarić) koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca (Stjepan Franetović, Alessandro Scotto Di Luzio) i kao lastavica odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom i poput lastavice vraća se u zlatni pariški kavez…

Lastavicu vidim kao svježu i poletnu operu i iz tog razloga samu u nju unio mladenačku energiju. Vrlo je specifična i cijela je skoro koreografska, pokret je konstantan, odnosi su čisti i način kretanja scenom je interesantan’, rekao je ravnatelj Opere, Giorgio Surian, istaknuvši kako mu se misao za postavljanje ‘Lastavice’ pojavila i prije nego je došao u zagrebački HNK. U trenutku kada je saznao da njegov dugogodišnji prijatelj, redatelj Hugo de Ana, radi kompletni spektakl za predstavu, poželio ga je dovesti i u Hrvatsku.

H. R. / Foto: Mara Bratoš


Tagged: , , , , , , , ,