HNK Varaždin: Ovacije za Moniku Leskovar

Koncert Varaždinskog komornog orkestra, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, bio je glazbeni doživljaj za pamćenje. Izvrsnim odabirom glazbenih točaka te nastupom naše zvijezde Monike Leskovar, koja je svojim virtuoznim muziciranjem zajedno s orkestrom publiku ostavila bez daha, rezultirali su stojećim ovacijama na kraju koncerta.  
Monika Leskovar i VKOTreći koncert u ovoj sezoni protekao je u savršenom skladu  orkestra i violončelistice, svjetskog glasa, koja je osim sjajne izvedbe ‘Elegije za violončelo i gudače’ Rudolfa Matza, nastale na temu međimurske narodne popijevke ‘Vehni, vehni fijolica’, briljirala i u još zahtjevnijem ‘Prvom koncertu za violončelo, gudače’ Brune Bjelinskog. Za koncert koji je ujedno bio i svečani božićno-novogodišnji, odabrana su djela najpoznatijega finskog skladatelja Jeana Sibeliusa, ‘Andante festivo’, djela koje se i u Finskoj izvodi u svečanim prigodama, te ‘Dvije melodije, op.53.’ Edvarda Griega zapravo elegije – ‘Norveška’ kao uglazbljena koračnica inspirirana norveškim folklorom i ‘Prvi susret’, lirska obrada prve od ‘Četiri pjesme’ Bjornstjernea Bjornsona, djelo u kojemu se prvi ljubavni susret uspoređuje s osjećajima kakve može pobuditi čudesna ljepota prirode.

Na kraju koncerta Orkestar je izveo ‘Temu s varijacijama u g molu, op. 97’, ruskog skladatelja Aleksandra Glazunova, elegična skladba inspirirana također ruskim folklorom. Buduća da u skladbi glavninu muziciranja nose prve violine, bila je to najbolja prigoda i za jedan oproštaj. Od Varaždinskog komornog orkestra, kojemu je bio jedan od začetnika, a 20 godina i koncertmajstor, oprostio se Jože Haluza.

Varaždinske vijesti

Tagged: , , , , , , , , , ,