Hrvatska turneja Bijelog dugmeta

Jedna od najpoznatijih grupa s ovih prostora, Bijelo dugme, ove godine slavi 40 godina karijere i to na najbolji mogući način; velikom koncertnom turnejom osnivača i autora pjesama Bijelog dugmeta Gorana Bregovića, zajedno s zadnjim pjevačem Alenom Islamovićem, njihovim Orkestrom za svadbe i sahrane te gostujućim prijateljima iznenađenja.
Bijelo dugme-plakatKoncerti će se održati 27. studenoga u Rijeci, 28. studenoga u Zagrebu, 4. prosinca u Splitu i 19. prosinca u Osijeku.

Bijelo dugme, bend koji je obilježio te zauvijek promijenio regionalnu glazbenu scenu, svojom je pojavom od samih početaka izazivao euforiju publike i priznanja rock kritičara, a Bregovićeve su pjesme prihvaćale generacije odrasle na njima, kao i one nakon njih. Albume su prodavali u velikim nakladama, a svih devet koje su objavili doživjeli su neusporediv uspjeh.

Dugme je jedan od najvažnijih i najutjecajniji bendova koji je već pri samom osnutku mogao stajati uz bok tadašnjim svjetskim bendovima, a mogu se pohvaliti i činjenicom da su rock glazbu doveli na velike pozornice i približili širokim masama. Iza njih su rasprodane turneje, nebrojeni hitovi i titula najvećeg rock benda ovih prostora, ali i respektabilna svjetska karijera Gorana Bregovića.

Njihov je uspjeh nasljeđe koje su ostavili, ali i trajanje tog nasljeđa koje kroz četiri desetljeća nije izblijedjelo. Publika će ponovo moći uživati u hitovima koji su obilježili rock scenu i koji su mnogima bili soundtrack života u trenucima koje će zauvijek pamtiti.

P. R.


Aleksandar Stanković i Goran Bregović  (foto Sanja Corazza)
Tagged: , , , , , , , , ,