Hrvatski filmovi na 50. beogradskom FEST-u

U sklopu glavnog natjecateljskog programa jubilarnog 50. FEST-a, najstarijeg filmskog festivala na ovim prostorima, prikazana je ‘Zbornica’ scenaristice i redateljice Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić te manjinska hrvatska koprodukcija ‘Poslije zime’ crnogorskog redatelja i scenarista Ivana Bakrača.Osim toga posebno priznanje žirija u sklopu programa FEST Forward dobio je projekt ‘Eva nakon pada’ scenaristice i redateljice Lane Barić. ‘Zbornicaje nedavno osvojila Oktavijana koji dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a dobitnik je i posebnih priznanja žirija na festivalu u Karlovym Varyma i Zagreb film festivalu.

‘Inicijalna ideja je bila film o zatvorenom sustavu, donekle klaustrofobičnom, u kojem neprestano bivanje s drugim ljudima postaje svojevrsno breme. Međugeneracijsko prenošenje vrijednosti, ali i problema, bila mi je divna alegorija cijelog društva. Na kraju se taj pristup pokazao detaljem u kojem su se prepoznali svi koji su vidjeli film, bez obzira radili u školi ili u nekom drugom sustavu’, rekla je o filmu redateljica Sonja Tarokić, na odlično posjećenoj konferenciji za medije uoči projekcije.

‘Zbornica’ je dugometražni prvijenac Sonje Tarokić, glavnu ulogu u filmu igra Marina Redžepović, a film je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame kao drama o borbi pojedinke unutar hrvatskog školskog sustava.

Film ‘Poslije zime’, nostalgična i humoristična drama o prijateljstvu i mladosti crnogorskog redatelja i scenarista Ivana Bakrača, također je uvršten u glavni natjecateljski program ovogodišnjeg FEST-a. Priča o grupi mladih ljudi na životnim prekretnicama okuplja ansambl talentiranih mladih glumaca iz regije koji predvode Momčilo Otašević, Petar Burić, Maja Šuša, Ivona Kustudić i Ana Vučković.

Film je koprodukcija Makedonije, Srbije, Hrvatske i Francuske. Hrvatski je koproducent Maxima Film, a distributer Zagreb Film Festival. Nakon svjetske premijere u Karlovym Varyma film je prikazan u Cottbusu, a u hrvatska kina stiže 10. ožujka.

Osim toga, hrvatski projekt nagrađen je u sklopu industrijskog dijela programa FEST Forward. Pobjednike ovogodišnjeg izdanja odabrao je žiri u sastavu: producentica Ada Solomon (MicroFilm), producent Gijom d Seij (Arizona Film), producent Jorgos Courgijanis (Horsefly Productions), producent Aleš Pavlin (Perfo) i redatelj i producent Ivan Bakrač (Quadrifolium Films).

Posebno priznanje žirija dobio je projekt ‘Eva nakon pada’, koji su predstavile redateljica Lana Barić i producentica Irena Marković zbog, kako u obrazloženju ističu, ‘strastvenog predstavljanja ženskih izazova prilikom pronalaženja prave sebe’.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu FEST odvija se od 25. veljače i traje do 6. ožujka. Publika festivala može na ukupno 450 projekcija odgledati više od 80 filmova, raspoređenih u osam programskih cjelina. FEST je nezaobilazan dio kulturnog života Beograda i festival na kojemu se već pet desetljeća prikazuje kvalitetna svjetska i nacionalna produkcija. Više detalja o festivalu dostupno je na ovoj poveznici.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , ,