Hrvatsko-australski kipar Ante Dabro počasni građanin Drniša

Ususret Danu grada, blagdanu Sv. Roka, Drniš je iskazao počast svojim zaslužnim građanima. Među dobitnicima je i australsko-hrvatski kipar svjetskoga glasa Ante Dabro.Dabru je predložila Unimedia – udruga za promicanje audiovizualne i scenske kulture, a vodstvo Grada Drniša je prepoznalo njegov značaj i doprinos ugledu i promicanju Drniša i Hrvatske. Ovo visoko priznanje dodijeljeno mu je za umjetničke dosege koje je ostvario u dugogodišnjem umjetničkom radu. On već pedeset godina živi i radi u Canberri, glavnom gradu Australije, gdje je ostvario svoja najznačajnija djela. Svojim umjetničkim radom utjecao je na prepoznatljivost kulturnog identiteta Australije, ali je i veliki ponos i predstavnik svoga rodnog kraja i Hrvatske. Dabro je već primio odličja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za svoj rad.

Ante Dabro je vrhunac umjetničke afirmacije ostvario u Australiji, gdje mu se nalaze i najznačajnija djela kao što su: Royal Australian Navy Memorial, Canberra – Sailors and Ships – Interaction and Interdependence (Mornari i brodovi – interakcija i međuovisnost) iz 1986. godine; otkrila ga je kraljica Elizabeta II. (3. ožujka 1986. godine na 75. obljetnicu Kraljevske australske mornarice); Susanne, Dancer, The Bathers – četiri bronze na vodi, 2005. Canberra Genesis – brončana statua, 2009. Canberra.

Dabro se afirmirao i u društvenom životu Australije te postao značajan član zajednice, uvažen u najvišim političkim, sveučilišnim i društvenim krugovima. Uz općepoznata umjetnička ostvarenja, značajna je i njegova sveučilišna karijera kao profesora u Canberri. Marljivo učeći nove naraštaje umjetnika, afirmirao se i tijekom svog rada u Kyotu (Japan) gdje je zbog što bolje komunikacije sa studentima naučio i japanski jezik.

Njegov životni put je fascinantan, a krenuo je iz rodnih Čavoglava, malog sela kraj Drniša. Od njegova prvog kontakta s umjetničkim izričajem u crkvi sv. Ilije, preko umjetničke škole u Splitu, teškog rada i samofinanciranja te stipendije Grada Drniša, koja mu je olakšala školovanje. Surađivao je s poznatim kiparom Dušanom Džamonjom, studirao u klasi profesora Antuna Augustinčića, a imao je i osobne kontakte s velikanima poput Ivana Meštrovića i Henryja Moora.

Hrvatska premijera filma planira se u Zagrebu, a svjetska u Canberri. Film će se prikazivati na nacionalnim TV postajama u Hrvatskoj, EU i Australiji te na svjetskim distribucijskim platformama kao što su Arte i Netflix.

Unimedia je počela sa snimanjem filma ‘Genesis’, koji je trenutno u zastoju zbog korona krize, ali će se nastaviti kad se situacija smiri i omoguće putovanja u Australiju. To je visoko kvalitetna produkcija, igrano-dokumentarna priča o životu velikog kipara. Ovaj umjetnik, uistinu filmskog života, inspirirao je skupinu iskusnih autora koji iza sebe imaju veliki broj produkcija: više od sedamdeset dokumentarnih i promotivnih filmova, veliki broj TV emisija i stotine reklama za klijente u zemlji i inozemstvu. Nakon godinu dana razgovora i dogovora s Dabrom, priključio im se i njegov službeni biograf, australski povjesničar umjetnosti Peter Read s The Australian National Universityja, te je počelo snimanje filma. Do sada su snimljene scene u Čavoglavama i u Firenzi, koja je Dabrina vječna umjetnička inspiracija. Slijede još snimanja u Canberri, Zagrebu, Splitu te još jednom u Čavoglavama.

Scenarij filma potpisuje Nikola Mihaljević, savjetnik na scenariju je Peter Read, redatelj Dario Bajurin, a autor glazbe Frano Đurović. Film se snima u produkciji Opis filma i Unimedije, a partneri su Likovna akademija u Zagrebu i Sveučilište u Canberri.

N. M.

Tagged: , , , , , , , , , , ,