I hrvatski glumci u remakeu filma Leptir

Gledatelji se već desetljećima oduševljavaju filmovima koji opisuju preživljavanje osuđenika u brutalnim uvjetima zatvora. Među gomilom hvaljenih naslova ističe se film ‘Leptir’ iz 1973. u kojem glume Steve McQueen i Dustin Hoffman.

Film se temelji na memoarima Henrija Charrierea, francuskog lopova koji je nepravedno optužen za ubojstvo i osuđen na doživotnu kaznu zatvora u zloglasnoj kaznionici u Francuskoj Gvajani, 1931. godine.

Ispunjen šokantnim detaljima o životu u jednom od najmračnijih svjetskih okruženja, Charriereov autobiografski roman postao je globalni bestseler kad je prvi put objavljen 1969. godine i ostaje moderni klasik u žanru zatvorske književnosti.

Joey McFarland, producent filma ‘Vuk s Wall Streeta’ i izvršni producent mračne krimi drame ‘Čelična pravda’, priznaje da ideja o snimanju moderne verzije filma ‘Leptir’ nije prošla bez kontroverzi, jer je prilikom snimanja remakea uvijek problem napraviti da film bude drugačiji od originala, a da se ne izgubi integritet priče. To ne znači da se nova verzija ne pridržava nekih kultnih elemenata zbog kojih je film iz 1973. bio toliko popularan.

U glamuroznom svijetu Pariza 1931. godine, obijač sefova Henri ‘Leptir’ Charriere (Charlie Hunnam) ukrade malo bogatstvo u dijamantima za lokalnog gangstera CastiliJa (Christopher Fairbank). Iako nije uhvaćen u krađi, Leptir – koji je nadimak dobio po tetovaži koju ima na prsima – napravi jednu veliku grešku: skupocjenu ogrlicu odluči ne predati nemilosrdnom šefu mafije već je poklanja svojoj djevojci Nenette (Eve Hewson). Castili mu se osveti tako što mu namjesti ubojstvo zbog čega Leptir dobiva doživotnu zatvorsku kaznu u zloglasnoj kažnjeničkoj koloniji u Francuskoj Gvajani. Na brodu za južnoamerički zatvor, Leptir upoznaje miroljubivog krivotvoritelja novca, Louisa Degu (Rami Malek), koji je osuđen na doživotni zatvor zbog krivotvorenja obveznica. Tamo, među tisućama nasilnih osuđenika koji čekaju svoju sudbinu, ova dvojica sklapaju pakt: Leptir će štititi Degu i novac koji je sakrio, a za uzvrat Dega će financirati Leptirov plan bijega.

U glavnim ulogama su Charlie Hunnam, Rami Malek, Eve Hewson, Roland Moller, Yorick van Wageningen i Tommy Flanagan. Osim svjetski poznatih glumaca u filmu imamo prilike gledati i neke naše kao što su Slavko Sobin, Goran Navojec i Luka Peroš. Film je, u distribuciji Blitza, od danas 3. siječnja u CineStaru i ostalim kinima.

B. L.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,