Ibrica Jusić: Harlekino

Novi studijski album Ibrice Jusića ‘Harlekino’ u izdanju Croatia Recordsa je u prodaji. Na njemu se nalazi 14 pjesama odnosno obrada kao što su ‘Molitva za Magdalenu’, ‘Kuća pored mora’, ‘Stari Pjer’, ‘Potraži me u predgrađu’ ili ‘Je suis malade’ – poznati evergreeni koje Ibrica vrlo često izvodi na svojim koncertima.
Ibrica Jusić-HarlekinoU stvaranju albuma Ibrici (vokal, gitara) su se pridružili vrsni instrumentalisti Elvis Stanić (druga gitara, harmonika, mandolina) i Saša Olenjuk (violina), a u najavi ‘Harlekina’ legendarni je Ibrica rekao:

‘Opet sam napravio jedan album za svoju dušu, što bi se reklo. Imam tri razloga zašto je nastao, jedan je razlog to što dugo nisam napravio album, drugi je razlog da sam odao hommage i poštovanje svojim kolegama, skladateljima i pjevačima kojih više nema, čije sam pjesme uzeo, kao što su gospodin Zdenko Runjić ili Đorđe Novković, Ivica Percl, Drago Britvić kao pjesnik i tekstopisac, a treće uzeo sam pjesme koje sam oduvijek u životu želio pjevati, a nikad nisam imao prilike jer skladatelji nisu dali meni nego su dali drugome.

Izbacio sam sve moguće galame i bubnjeve i bas gitare i ostali smo samo gospodin Elvis Stanić, moj dobri prijatelj i moja prva violina na svijetu gospodin Saša Olenjuk, koji je inače svirao na svim mojim albumima i inače je koncertni majstor Mariborskih simfoničara, zatvorili smo se i bio je dogovor improvizacija. Moj profesor pjevanja nije mogao doći k sebi i pitao je tko je napisao ove sve aranžmane. Rekao sam: Profesore, nitko’, to je sve iz naše glave, u momentu nastalo, spontano i osjeća se ta intimnost, ta spontanost…’

Ibrica Jusić glazbenik je prepoznatljivog glazbenog izričaja isprepletenog hrvatskim, francuskim i talijanskim utjecajima. Na glazbenoj sceni je od 1968. godine pobjedivši na Zagrebačkom festivalu s pjesmom ‘Celuloidni pajac’, a ove godine slavi 47 godina uspješne karijere.

C. R.


Ibrica Jusić i Kemal Monteno
Ibrica i Kemica na Večerima Petrice Kerempuha

Tagged: , , , , , , , , ,