IKEA urbani vrt na krovu Drvenog nebodera

U sklopu festivala Design District Zagreb koji će od 16. do 19. lipnja zonu oko Martićeve ulice prometnuti u urbani centar dizajna, tvrtka IKEA je predstaviti svoj prvi urbani vrt u centru Zagreba. Uzbudljivoj atmosferi festivala koji donosi pozitivan duh kreativnosti i entuzijazma na ulice naše metropole, doprinijet će i prvo Hacking IKEA natjecanje u Hrvatskoj.IKEA-urbani vrt‘Sudjelovanjem na festivalu Design District Zagreb, IKEA želi ohrabriti što veći broj ljudi da razmišljaju izvan okvira i upotrijebe maštu, znanja i vještine kako bi svoju svakodnevicu učinili još kvalitetnijom, a prostor u kojem žive prilagodili vlastitim navikama, potrebama i željama i snovima. Vjerujemo kako upravo dizajn, kao stvaralačka djelatnost koja potiče kreativnost i pomiče granice, može unaprijediti živote naših sugrađana, ali i doprinijeti daljnjem razvoju zajednice’, istaknuo je Igor Štefanac, PR menadžer u kompaniji IKEA Hrvatska.

Projekt IKEA urbanog vrta počiva na ideji stvaranja zelene oaze u srcu užurbanog grada, a cilj je građane dodatno potaknuti na uzgoj biljaka u svome domu. Naime, prema istraživanju ‘Život kod kuće’ kojega IKEA provodi svake godine, čak 84% Zagrepčana ima terasu, balkon ili loggiu, a 70% ih uzgaja biljke u svome domu. IKEA urbani vrt posjetiteljima će pružiti inspiraciju i ideje koji će im pomoći da vlastite vrtove, balkone i terase prometnu u utočišta od svakodnevnog stresa i obaveza. Lokacija prvog IKEA urbanog vrta u Zagrebu pažljivo je birana, a radi se o najstarijem zagrebačkom neboderu, najpoznatijem ostvarenju cijenjenog arhitekta Drage Iblera, poznatijem kao Drveni neboder (Iblerov trg 7). Krov 11. kata Iblerovog nebodera tako je i sam arhitekt zamislio kao mjesto za odmor i druženje stanara, a projekt IKEA urbani vrt vraća mu njegovu prvobitnu namjenu.

‘Poslijeratna arhitektura promovirala je koncept kvalitetnog života u gradu pomoću bogato formiranih prostora boravka na otvorenome te je samim time i Drveni neboder zamišljen sa zajedničkim dnevnim boravkom svih stanara u formatu krovne terase. Današnji projekt uređenja krovne terase prati spomenutu zamisao te se pomoću modularnih kutija za sadnju bilja formiraju niše opasane zelenim zidom za intimniji boravak svakog korisnika. Osim vraćanja društveno-rekreativne funkcije krova, projekt je doprinio poboljšanju termotehničkih svojstava krovne plohe čime omogućuje ugodniji boravak stanarima koji žive neposredno ispod. Nadodani slojevi zaštite hidroizolacije bitno produljuju njezin životni vijek dok biljni segment dugoročno mijenja mikroklimu svojeg okruženja. Pokretanjem inicijative urbanog vrta zaživjet će neiskorišteni potencijal Drvenog nebodera, te samim korištenjem ukazati na potrebu za cjelovitim završetkom obnove kojoj nedostaje drvena pergola zajedno s ogradom prema originalnim nacrtima arhitekta Drage Iblera’, pojasnile su Saša Košuta, Tanja Herr i Maja Subotić koje su, između ostalih, sudjelovale u projektiranju IKEA urbanog vrta.

Svi posjetitelji moći će tijekom trajanja festivala Design District Zagreb posjetiti IKEA urbani vrt, a posebna atrakcija svakako će biti jedinstveni pogled na vizuru grada. Za sve one željne uživanja u dobroj glazbi i zdravim zalogajima, IKEA je priredila i kulinarsko-glazbenu poslasticu u suradnji s DJ kolektivom FRüHSTüCK koji će se, uz degustacije IKEA Food asortimana, u subotu, 18. lipnja, pobrinuti za razigrani ugođaj na krovu Drvenog nebodera.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,