Iločki podrumi: Suho zlato Principovca

U zagrebačkom hotelu Academia, Iločki podrumi premijerno su predstavili vrhunska vina nove berbe 2020 – Graševinu, Chardonnay i Traminac – uz limitiranu ediciju vina najboljih berbi Grand Collection.Karmela Tancabel, članica Uprave te direktorica marketinga i izvoza Iločkih podruma, uvela je poslovne partnere, medije i prijatelje Iločkih podruma u priču o ‘Suhom zlatu Principovca’. Predsjednik Uprave Antonijo Kraljević pozdravio je prisutne, a zatim je gospođa Tancabel održala prezentaciju i vodila degustaciju.

Nova berba 2020 već sada obećava mnogo budući da je možemo opisati kao jednu od ljepših i manje zahtjevnih vinogradarskih godina. Stoga su Iločki podrumi vrhunska vina ove berbe postavili za vertikalno kušanje uz bok velikim vinima njihove kolekcije.

Uz vrhunska vina Graševinu, Chardonnay i Traminac uzvanici su premijerno uživali i u Grand kolekciji. Riječ je o velikim vinima najboljih godišta, prikladno upakirana u magnum boce atraktivnog dizajna i stavljena na tržište u limitiranim edicijama.

Vina su kušana sljedećim redoslijedom: Graševina vrhunska 2020, Graševina Grand Collection 2018, Graševina Velika Berba 2011, Chardonnay vrhunski 2020, Chardonnay Grand Collection 2018, Traminac vrhunski 2020 i Traminac Grand Collection 2019.

Kako bi pokazali da zlata Iločkih podruma nisu samo suha, za kraj je sačuvan poluslatki Traminac Principovac 2019, koji je nedavno dobio prestižno priznanje na natjecanju Sélections Mondiales des Vins Canada, gdje je među više od 1900 prijavljenih vina iz 32 zemlje svijeta osvojio zlatnu medalju i titulu Best of show.

Prezentacija vina prošla je interaktivno; većina se uzvanika uključila kako bi podijelili dojmove i davali konkretne sugestije za određena vina. Apsolutna zvijezda večeri bilo je najnagrađivanije vino Iločkih podruma, Graševina iz berbe 2018, ovaj put u ruhu premijerno predstavljene Grand kolekcije. Da je Graševina Grand Collection 2018 uistinu veliko vino potvrđuju domaća i svjetska priznanja vinskih stručnjaka, kao što je zlatna medalja s International Wine Challengea u Londonu 2020. godine, brončana medalja s Decantera 2020, kao i šampionska titula u kategoriji bijelih suhih i polusuhih vina na Sabatini 2020.

U istom ruhu Grand Collectiona predstavljeni su Chardonnay iz berbe 2018 i Traminac iz berbe 2019, koji su također potvrdili status velikih vina, ovaj put na nepcima uzvanika.

Kušala se i neizostavna Graševina Velika berba 2011, vino Iločkih podruma s najljepšom pričom, staro 10 godina, koje još se još uvijek uspješno razvija i ide prema svom vrhuncu.

Uzvanici su s posebnim oduševljenjem komentirali Tramince. Od vrhunskih vina nove berbe 2020., Traminac je bez sumnje pokupio najviše pohvala kao vino koje je već sada optimalno te s odličnim potencijalom dozrijevanja u boci.

A. G. / Foto: Iločki podrumi


Tagged: , , , , , , , ,