Ilok: 25. festival glumca otvara predstava Zašuti

U petak, 11. svibnja u 16 sati u Slovačkom domu u Iloku izvedbom predstave ‘Zašuti’ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka počinje program 25. festivala glumca, koji će se održati od 11. do 20. svibnja u Iloku, Otoku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima.Program prvoga festivalskoga dana nastavit će se u 19 sati u Domu kulture otok s predstavom Kazališta PlayDrama i Hrvatskoga narodnoga kazališta Zadar ‘Ubojstvo u Klubu Quasimodo’. Predstava ‘Dobri čovjek Bažulek’ Kazališta KNAP i Gradskoga kazališta Zorin dom Karlovac na rasporedu je u 21 sat u Gradskom kazalištu ‘Joza Ivakić’ Vinkovci.

Svečano otvorenje Festivala održat će se u subotu, 12. svibnja (20 sati) u Slovačkom domu u Iloku. Nakon svečanoga otvorenja bit će izvedena predstava ‘Ćiro’, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića.

Četvrt stoljeća glumci dolaze u gradove Vukovarsko-srijemske županije slaviti svoju umjetnost i svoje glumačko umijeće te ne čudi što je Festival glumca posvećen glumcu i njegovu umjetničkom stvaralaštvu. Jedinstven je to festival na kojem glumci biraju predstave, glumci su članovi ocjenjivačkoga suda i domaćini festivala. Na jubilarnom festivalu, publika će moći pogledati 20 predstava iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba.

Uz natjecateljski, gledatelje očekuje bogat popratni festivalski program. Uz tradicionalne manifestacije (Dan domaćice, Glumci pjesnici, Glumačko sijelo), popratni program ugostit će dvije predstave. Predstavu za odrasle ‘Dimnjačar’ Kerekeš Teatra i predstavu za djecu ‘Kikijev cirkus u životinjskom carstvu’ Tvornice lutaka. Održat će se i Treći Susret akademija na kojem će se ispitnim produkcijama predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Osijeku te Umjetničke akademije u Splitu. Sa svečanim otvorenjem Festivala glumca, 12. svibnja, otvorit će se i retrospektivna izložba fotografija Dražena Bote ’25 godina Festivala glumca’, koja će biti postavljena u predvorju Slovačkog doma u Iloku, Doma kulture Otok, Hrvatskog doma Vukovar, Dvorane Mladost u Županji te Gradskoga kazališta Joza Ivakić, Vinkovci.

F. G.


Tagged: , , , , ,