Ilok: 4. Međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu

Četvrta međunarodna G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu održana je na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ministarstava turizma i poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore te uz potporu TZ Vukovarsko-srijemske županije, Grada Iloka i njihove turističke zajednice.Organizator konferencije je zagrebačka udruga za kulturu stola G.E.T., a za uspješnu organizaciju uvelike su zaslužni i zlatni sponzor Iločki podrumi te Lana karlovačka tiskara, tvrtka Pleter-usluge, staklarna Rogaška, Kuća dide Tunje…

Dvodnevna konferencija okupila je istaknute stručnjake i predstavnike značajnih turističkih institucija u Hrvatskoj i Sloveniji te vinare i domaće ugostitelje i iz država regije, kako bi raspravljali o trendovima i izazovima u turističkom sektoru, razmijenili najbolje prakse i potaknuli raspravu o važnosti jačanja suradnje javnog i privatnog sektora za održivi razvoj eno-gastro turizma. Primjeri dobre prakse, ali i problemi koji su na konferenciji prezentirani, pokazali su da takva suradnja doista jest neophodna.

Radovan Vukoje, Marina Budimir i Tomislav Stiplošek

Udruga G.E.T. bavi se promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma te je, pod zajedničkim nazivnikom Centar za razvoj eno-gastro turizma, s tim ciljevima pokrenula nekoliko projekata, među kojima se nalaze i ova konferencija, kao i nagrada u vinskom turizmu Bijeli grozd. Regionalni trofeji Bijelog grozda dodijeljeni su u sklopu konferencije, koja je, kao i proteklih godina, pokazala se korisnom u smislu edukacije i poslovnog povezivanja za sve sudionike. Osim vina Iločkih podruma, sudionici konferencije imali su priliku kušati vina i proizvode drugih proizvođača pa i vinarija iz susjednih zemalja.

Na otvorenju konferencije, sudionicima su se obratile Marija Budimir, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije; Vinka Ivanković, predsjednica Županijske komore Vukovar i Marina Budimir, gradonačelnica Iloka, redom zahvalivši na inicijativi i prepoznavanju potencijala destinacije te ističući da su konferencije poput ove odličan put za ojačavanje turizma ove najsiromašnije hrvatske županije.

Ivica Miličević, direktor Turističkog ureda u TZ-u Grada Iloka, predstavio je Ilok kroz aktualne aktivnosti te planove i potencijale budućnosti. Grad Ilok je dio destinacije Vukovar-Vučedol-Ilok koja je nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) u 2017. godini. Ova nagrada, uključenje u razne prekogranične projekte te stalno povećanje broja dolazaka turista i noćenja, dokazuju veliki potencijal ove destinacije, u čemu veliku ulogu ima ponuda vinarija (eno-gastro turizam) i položaj grada na Dunavu (cruising turizam).

Dodjela regionalnih priznanja Bijeli grozd

‘Uz dobru viziju, ciljeve i balansiranje jakosti i slabosti te uporan rad, vremenom se stvari pomalo mijenjaju. Destinacijski ciljevi moraju biti zajednički i jasni, a to je moguće isključivo u situaciji i sredini gdje svi skupa te pojedinačno, svaki segment, svaka pravna i fizička osoba pa i građani, rade ono za što su zaduženi, ono što žele, mogu i što svi zajednički vide kao dugoročnu perspektivu’, zaključuje Miličević.

U prvom danu konferencije, dodijeljene su nagrade Bijeli grozd Regional trophy. Bijeli grozd, nagradu vinarijama koje razvijaju vinski turizam, 2012. godine je utemeljila Udruga za kulturu stola G.E.T. koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem vinskog turizma. Proizašla je iz spoznaje da turistima nije bitan samo proizvod, već cijeli doživljaj te se temelji prvenstveno na aspektima turističke ponude, s ciljem da im se olakša izbor relevantnom preporukom, a proizvođače potakne na razvoj kvalitete ukupne ponude.
Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Bijeli grozd Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije. Publika je ove godine birala između ponuđenih 19 vinarija, tj. po nekoliko najboljih iz svake od država koje sudjeluju. Prema tim glasovima, najbolje turističke vinarije u regiji su:
1. mjesto: Podrumi Vukoje 1982, Trebinje (Bosna i Hercegovina)
2. mjesto: Vuglec breg, Škarićevo (Hrvatska)
3. mjesto: vinarija Kopitović, Brčeli (Crna Gora)
4. mjesto: Iločki podrumi, Ilok (Hrvatska)
5. mjesto: vinarija Kovačević, Irig (Srbija)
Sve nominirane vinarije dobile su priznanja, a pet najboljih lijepe i vrijedne uspomene, kristalne trofeje iz Staklarne Rogaška.

Stari podrum u Iloku

Prvi dan konferencije završio je u turističkom naselju Stari podrum, obilaskom očaravajućeg starog podruma, u kojem se nalaze vina koja dozrijevaju u hrastovim bačvama, ali i vrijedna arhivska vina. Uslijedila je svečana večera u restoranu Stari podrum, uz glazbu tamburica i domaće delicije sljubljene s vrhunskom ponudom vina Iločkih podruma, koja nikoga nije ostavila ravnodušnima. Restoran ima kapacitet od 100 sjedećih mjesta i dodatnih 60 pod natkrivenom vrtnom terasom, a nudi i organizaciju najrazličitijih vrsta domjenaka i banketa.

Restoran Stari podrum

Drugog dana konferencije održan je niz stručnih prezentacija uz primjere dobre prakse i rasprava o temi. Damir Kmećko, voditelj turizma u Iločkim podrumima d.d predstavio je Ladanjsko imanje Principovac. Željka Balja, diplomantica turizma sveučilišnog smjera, voditeljica zdravstvenoga turizma i specijalizantica za oglašavanje i odnose s javnošću, uvela je u temu kratkim predavanjem odgovorivši na pitanje: ‘Tko sve upravlja destinacijom?’. Romana Bunčić, vlasnica Internet turističke agencije DMC 4 godišnja doba, govorila je o destinacijskim menadžment kompanijama (DMK ili eng. DMC), o primjerima dobre prakse i problemima s kojima se susreću. Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje, govorio je o brendiranju Baranje kao turističke eno-gastro destinacije. Ivanka Luetić Boban, stručna suradnica u javnoj ustanovi RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, predstavila je projekt ‘Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije’ kao dijela kulinarske baštine Europe. Peter Misja, načelnik slovenske općine Podčetrtek, pokazao je zašto su oni izvrstan primjer uspješne suradnje javnog i privatnog sektora. Miroslav Varga, certificirani trener Google oglašavanja u regiji, s iskustvom rada na brojnim kampanjama, jedan je od najnagrađivanijih stručnjaka iz područja oglašavanja te vrste, a prezentirao je prednosti Google oglašavanja u turizmu.

Sudionici konferencije na obali kraj hotela Dunav

Prije završetka konferencije, sudionici su imali priliku provesti se vinskom cestom, a potom uz kavu u hotelu Dunav uživati u pogledu na impresivnu rijeku. Dio programa bio je posjet imanju Kuća dide Tunje u selu Oprisavci kraj Slavonskog Broda. Centralni dio ovog slavonskog imanja je stara kuća koja pruža izvorni slavonski ugođaj, ali preuređena tako da pruža sve potrebe modernog turista.

Kuća dida Tunje u Oprisavcima

Devet soba, restoran, konoba, suvenirnica, zatvorena terasa s roštiljima, prostor za peke, dvorište s velikim zabavnim parkom, veliki ribnjak i drugi objekti te raznovrsne zabavne i edukativne aktivnosti dio su turističke ponude ovog imanja. Bogata i doista ukusna gastro ponuda zasniva se na jelima po starinskim receptima, kakva su se u Slavoniji prije kuhala te namirnicama vlastite proizvodnje (vrt s povrćem, vlastita mesnica, domaći kruh…). Na imanju često se organiziraju razne manifestacije pri čemu, kažu vlasnici, imaju podršku turističke zajednice s kojom ostvaruju dobru suradnju.

Fokus ovogodišnje G.E.T. konferencije bio je na suradnji javnog i privatnog sektora kao preduvjeta za uspješan razvoj destinacija. Primjeri dobre prakse, ali i problemi koji su prezentirani, pokazali su da je takva suradnja neophodna. ‘Ona postoji, ali je nedovoljna. U nekim destinacijama je zadovoljavajuća i tu se bilježi napredak, ali isto tako postoje primjeri gdje ona može i mora biti puno bolja i kvalitetnija. Svi koji rade i žive na turističkoj destinaciji trebaju shvatiti da imaju isti cilj i raditi na njemu te shvatiti da tu nema mjesta osobnim nesuglasicama, nego da trebaju svi zajedno promovirati i podići destinaciju pa će od toga onda svi profitirati’, ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.

Stari kraljevski grad Ilok, najistočnije naselje Hrvatske, gradić ponad silnog Dunava, mjesto je spoja istoka i zapada, duge povijesti, baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru. Ovdje se smjestilo i turističko naselje Stari podrum – jedinstveni vinski objekt koji je nasljeđe i pokazatelj vrlo duge tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. U sklopu Starog podruma nalaze se istoimeni restoran, suvenirnica i 18 soba koje pružaju prekrasan pogled na Dunav i nedirnutu prirodu koja ga okružuje. Osim nezaboravnog gastronomskog užitka, jedna od vrijednosti i atraktivnosti ovog turističkog naselja su dva vinska podruma iz 15. i 18. stoljeća, koji više od 500 godina stvaraju i njeguju vrhunska vina te čuvaju dragocjenu arhivu i brojne tajne.

Ladanjsko imanje Principovac

Ladanjsko imanje Principovac i vidikovac odakle se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srijem i Bačku, pružaju mogućnost uživanja uz čašu vina i ukusan obrok, igranja golfa, tenisa i badmintona ili jednostavno opuštanja u pogledu na nepregledne vinograde.

Luksuzno i moderno uređeni apartmani smješteni su na brežuljku, usred vinograda, pružajući privatnost, mir i tišinu uz pogled koji očarava. Bez obzira jeste li istinski poznavatelj vina ili ste tek na putu da to postanete, kada okusite kraljevski traminac i vrhunsku Graševinu Principovac, shvatit ćete da je vino ovdje više od profesije. Vino je ovdje umjetnost i stil života.

GET / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , ,