In vino veritas by Tomislav Radić: Dvorsko vino

Na, evo jedne čaše
Od stare loze naše!
Baš nije loša kap:
Kap žarka, bistra, vrela
Na brijegu je dozrela
Gdje slavski pljeska slap.
(zdravica)

Plešivica, hrvatska Švicarska, 30 km od Zagreba prema Karlovcu s brežuljcima prekrivenim vinogradima, ima 33 registrirana vinara i stotine onih koji imaju vino ‘za po doma.’

Vinarstvo ovdje ima dugu tradiciju.Na Plešivici se njeguju graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga vina te mlado vino portugizac koje su na početku 20. stoljeća pili i Charlie Chaplin i Isadora Duncan.

Plešivica je poznata po svojim vinskim svečanostima, po seoskom i vikend turizmu. Plešivica je regija s nekim od najboljih pjenušaca Hrvatske, to je hrvatska Champagna.

Na Plešivici je elektrotehničar Siniša Šoškić 1992. kupio tri hektara vinograda i staru kuću ne znajući da kupuje bivši dom dr. Ante Starčevića. U vinogradu je počeo saditi loze rajnskog rizlinga, sauvignona, chardonnaya, crnog i sivog pinota. Od 2019. godine Šoškić vinarija proizvodi svoju posebnu liniju ‘Old Selection’ za koju koriste grožđe sa svojih najboljih položaja Rebra i Gorička, vinograda starijih od 25 godina. Danas sa sinovima Leonardom i Vijekom, obrađuje osam hektara vinograda. Na kušanjima u dvorcu nakon Sivog pinota slijede Sauvignon i Rajnski rizling. Vinski slijed završava s Pinot noirom, elegantnim vinom, s aromama maline, jagode te trešanja koje se miješaju s ružama i ljubičicama.

Kušanje se nastavlja prvim premium brandyjem Dvor te koktelom koji je potpisao Matija Lukačević iz bara Landsky 30. Sva bijela vina linije ‘Old selection’ (Rajnski rizling, Sauvignon i Sivi pinot) nakon fermentacije u inox cisternama se pretaču u velike hrastove bačve i tamo odležavaju na talogu šest mjeseci u procesu zvanom batonnage. Crni pinot linije ‘Old selection’ nakon fermentacije u inox cisternama pretače se u hrastove bačve od 500 litara i tamo odležava 24 mjeseca. U završnom ciklusu proizvodnje vina odležavaju u bocama kako bi se dostigla optimalna kvaliteta.Osim Šoškića, na Plešivici su brojni vinski ‘velemajstori’.Pjenušac Tomislava Tomca pio se prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Korak je izgradio hotel, Kurtalj je i na Plešivici i u Zagrebu u svojoj Vinskoj kleti, Šemberovi pjenušci su među najboljima u Hrvatskoj, Robert Braje nije samo poznat po vinima nego i po vrhunskoj hrani, Franjo Kolarić ima Sivi pinot iz amfore (iz kvevrija). Kvevri (gruzijski: ქვევრი) je velika (800 do 3500 litara) glinena posuda podrijetlom iz Gruzije iz vremena oko 8000 godina prije Krista. Iznutra je obložena pčelinjim voskom, oblikom podsjeća na antičke amfore bez ručki. Zato je, iako netočan, naziv ‘amfora’ kod nas postao sinonim za kvevri).

Plešivica je vinogradarska regija u blizini Zagreba u kojem se oduvijek piju plešivička vina pa tako u kultnom filmu ‘Tko pjeva zlo ne misli’ gostioničar pita ‘Hoćete li bijelo, crno ili plešivičko?’.

Na Plešivici su i Mladina sa svojim pjenušcima, PZ Plešivica s Tomom Haramijom, Španić, Vučinić, Sirovica, Pavlečić, Pušćak, Velikanović, Kunović, Stanišić, Stipković, Vinska kuća Jana i Vinska kuća Dobra berba. Jagunić, Ciban i Krešimir Režek nemaju samo dobra vina nego i prostrane i lijepo uređene kušaonice. Na Plešivici su i ‘kraljevi’ portugisca Damir Režek, Franjo i Željko Gregorić, Majcenović, Lacković-Golubić, OPG Braje, Ivančić sa svojim pjenušcem Griffin od portugisca i Leding.

Iz Plešivičkih vinograda
O to vino! Mlado iskričavo
kao djevojačko oko kad zasuzi!
Blagoslovljen
neka je onaj,
koji je prvi upoznao snagu njegovu
i istinu njegovu!
Možda je to bilo baš ovdje
kod naše Plešivice, lijepe djevojke
s plavom kudravom kosom,
čija glava počiva u
kamenom krilu Okić grada’
(Vlado Vlaisavljević 1900.-1943.)

Objavljeno u reviji Agroglas 24. veljače 2021.Tagged: , , , , , , ,