In vino veritas by Tomislav Radić: Suho zlato Principovca

Lolo moja prid večer dođi,
Kanal priđi u podrum uniđi,
Bila boca a crveno vino
Ajde Šokci da se veselimo.
(zapisao i priredio Julije Njikoš)

U otmjenom ambijentu hotela Academia u Zagrebu Iločki podrumi premijerno su predstavili vrhunska vina berbe 2020, Graševinu, Chardonnay i Traminac uz veliki novitet limitirane edicije vina najboljih berbi, Grand Collection.

Članica uprave i direktorica marketinga i izvoza Iločkih podruma Karmela Tancabel uvela je poslovne partnere, medije i prijatelje Iločkih podruma u priču o Suhom zlatu Principovca. Predsjednik Uprave Antonijo Kraljević pozdravio je sve prisutne, a zatim je Karmela Tancabel održala prezentaciju i kušanje vina.

Nova berba 2020. već sada obećava mnogo jer se može opisati kao jedna od boljih i manje zahtjevnih vinogradarskih godina. Stoga su Iločki podrumi vrhunska vina ove berbe postavili za vertikalno kušanje uz bok velikim vinima njihove kolekcije.

Osim vrhunskih vina Graševine, Chardonnaya i Traminca, uzvanici su premijerno uživali i u Grand kolekciji. Radi se o velikim vinima, Graševini, Chardonnayu i Tramincu najboljih godišta u magnum bocama atraktivnog dizajna u limitiranim edicijama.

Kušalo se ova vina: Graševina vrhunska 2020, Graševina Grand Collection 2018, Graševina Velika Berba 2011, Chardonnay vrhunski 2020, Chardonnay Grand Collection 2018, Traminac vrhunski 2020 i Traminac Grand Collection 2019.

Kako bi pokazali da zlata Iločkih podruma nisu samo suha, za kraj je sačuvan poluslatki Traminac Principovac 2019, koji je na natjecanju Sélections Mondiales des Vins Canada među 1900 prijavljenih vina iz 32 zemlje svijeta osvojio zlatnu medalju i titulu Best of show.

Prezentacija vina prošla je interaktivno pa se većina uzvanika uključila kako bi podijelili svoje dojmove o vinu i davali konkretne sugestije za određena vina Iločkih podruma.

Apsolutna zvijezda večeri bilo je najnagrađivanije vino Iločkih podruma, Graševina iz berbe 2018, ovaj put u ruhu premijerno predstavljene Grand kolekcije. Da je Graševina Grand Collection 2018 uistinu veliko vino potvrđuju domaća i svjetska priznanja vinskih stručnjaka, kao što je zlatna medalja s International Wine Challengea u Londonu 2020 godine, brončana medalja s Decantera 2020, kao i šampionska titula u kategoriji bijelih suhih i polusuhih vina na Sabatini 2020.

U istom ruhu Grand Collectiona predstavljeni su Chardonnay iz berbe 2018 i Traminac iz berbe 2019 koji su također potvrdili svoj status velikih vina, ovaj put na nepcima uzvanika.

Ove se godine ponovno kušala i neizostavna Graševina Velika berba 2011, vino Iločkih podruma s najljepšom pričom, staro 10 godina, koje još se još uvijek uspješno razvija i ide prema svom vrhuncu.

Očekivano, uzvanici su s posebnom pažnjom komentirali Tramince Iločkih podruma. Od vrhunskih vina nove berbe 2020., Traminac je bez sumnje pokupio najviše pohvala kao vino koje je već sada optimalno te s odličnim potencijalom dozrijevanja u boci.

Mnogi smatraju da je traminac ‘kralj vina’. To je sorta grožđa za koju postoji nekoliko teorija podrijetla. Neki kažu da potječe iz Italije i tirolskih Alpa, iz sela Tramin u južnom Tirolu, dok drugi govore kako ova sorta dolazi iz Alzasa u Francuskoj.

Vinska priča u Iloku počela je još u rimskim vremenima. Stari podrumi građeni su u 15. i 18. stoljeću. Zahvaljujući pedoklimatskim uvjetima koji su za traminac najbolji u ovom dijelu Europe te stručnosti u vinogradu i u podrumu proizvode se traminci koji su među najboljima u svijetu.

Berem grožđe i crno i bilo
Bilo grožđe na čokotu veni,
Dođi diko pa se sa mnom ženi.
(zapisao i priredio Julije Njikoš)


Tagged: , , , , , , , ,