Interaktivna izložba Virtualni Bauhaus

Povodom 100. obljetnice osnutka Bauhausa, Goethe-Institut u Hrvatskoj predstavlja ‘Virtualni Bauhaus’, interaktivnu izložbu koja od 6. do 17. svibnja kroz medij virtualne stvarnosti uranja gledatelja u prostor njemačke visoke škole za umjetnost i oblikovanje čiji je utjecaj aktualan i danas.

‘Virtualni Bauhaus’ posjetiteljima u Zagrebu nudi jedinstveno iskustvo i prenosi ih u arhitektonski prostor ikoničke zgrade Bauhausa u Dessauu, koja je podignuta 1925./1926. prema nacrtima prvoga direktora škole Waltera Gropiusa, i to upravo u onom obliku u kojem je postojala 1920-ih godina. Istraživanjem arhitektonskih unutarnjih prostora škole u okolini, koja stimulira sva osjetila, neposredno se mogu prenijeti središnje ideje škole.

Izradite studiju o materijalima u prostoru radionice, istražite studentske domove u kojima su živjeli i studirali polaznici škole, doživite eksperimentalnu izvedbu na scenskoj radionici, uspnite se ikoničkim stubama zgrade koje su istodobno služile kao kulisa za fotografiranje i tečajeve crtanja te ugošćivale glasovite i katkad ozloglašene zabave. Konačno, Bauhaus je također bio mjesto na kojemu su učili, ali i poučavali važni umjetnici i umjetnice iz Hrvatske, poput Otti Berger i Gustava Bohutinskog, čije se poveznice s njemačkom modernom umjetnošću ovom izložbom iznova oživljavaju.

U Bauhausovoj maniri, izložba ‘Virtual Bauhaus’ najsuvremenijom tehnikom razvija nove horizonte i nudi mogućnost interaktivnog doživljaja. Cilj izložbe nije samo posjetiteljima dati mogućnost da dožive Bauhaus gotovo na svojoj koži, nego i da se suvremenim medijem predoči trajna relevantnost jednog od najvažnijih ostvarenja u povijesti njemačke kulture.

Izložbu ‘Virtual Bauhaus’ razvio je Goethe-Institut u Bostonu u suradnji s Cologne Game Labom s Tehničkog fakulteta u Kölnu. Izložba je prvobitno predstavljena u SAD u okviru inicijative ‘Wunderbar Together: godina njemačko-američkog prijateljstva 2018./2019.’, projekta Initiative Industries (BDI), ostvarenog na poticaj Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, koji provodi Goethe-Institut uz potporu Saveznog udruženja njemačke industrije.

Opširnije na: www.wunderbartogether.org

V. B.


Tagged: , , , , , , , ,