Irena Škorić na čelu filmskih redatelja

Na izbornoj Skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja, Irena Škorić izabrana je za predsjednicu, a novi članovi upravnog odbora su Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec.
Irena Škorić-Dragi LastaneŠkorić će funkciju predsjednice obnašati dvije godine, a odabrana je većinom od 24 glasa, dok je njezina protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila 14. Na tom mjestu naslijedila je Antonija Nuića, a dosadašnji članovi upravnog odbora bili su Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson i Danilo Šerbedžija.

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Od 1998. godine do danas snimila je ttridesetak kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri dugometražna dokumentarna filma i jedan dugometražni igrani film. Objavila je knjigu ‘Eros na filmu’ uz potporu Ministarstva kulture. Pisala je za filmske časopise Hollywood i Hrvatski filmski ljetopis. Sudjelovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila pedesetak nagrada, a filmovi su joj bili u službenim konkurencijama više od 200 filmskih festivala.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovali su 1995. godine hrvatski filmski autori, članovi nekadašnjeg Društva filmskih radnika, s nakanom reforme te socijalističke cehovske udruge. Ciljevi DHFR-a su demokratske organizacijske promjene domaće audiovizualne industrije, te zaštita autorskih i drugih prava hrvatskih autora pokretne slike. Članstvo DHFR-a broji 114 redovitih članova svih naraštaja, i svih audiovizualnih redateljskih kategorija. DHFR je član FERA, europske federacije audiovizualnih redatelja.

HAVC


Pročitajte još: ZagrebDox: Lastanu nagrada publike , Libreto u splitskom HNK-u , Noć hrvatskog filma i novih medija


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,