Ivan Kožarić: 75 godina poslije

U srijedu, 16. studenoga (19 sati), Salon Izidor Kršnjavi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) u Zagrebu ugostit će i izložiti radove jednog od najznačajnijih suvremenih umjetnika u Hrvatskoj – Ivana Kožarića – koji je navršio 95 godina.ivan-kozaric-foto-dorotea-jendricRiječ je o projektu ‘Ivan Kožarić u ŠPUD-u – 75 godina poslije’ kojim UBU (Udruga bivših učenika ŠPUD-a) zajedno s Muzejom suvremene umjetnosti obilježava 75 godina od njegova završetka školovanja u tadašnjoj Državnoj obrtnoj školi, koju je pohađao od 1939. do 1941. Izložba će obuhvatiti izbor Kožarićevih najranijih crteža i skulptura iz vremena djetinjstva i rane mladosti (od crteža iz osnovne škole do priprema za Akademiju likovnih umjetnosti), među kojima su i djela koja do sada nikad nisu bila izlagana. Osim najranijih radova, na izložbi će biti predstavljen izbor iz Kožarićevih recentnih ostvarenja. Izložba će za javnost biti otvorena do 2. prosinca i otvorit će vrata 134. rođendanu škole.

Ususret projektu, u svibnju je. u sklopu projekta ‘U krugu Škole – zeleni val / Trg anonimnog umjetnika’, grupa ABS održala radionice s učenicima ŠPUD-a i studentima ALU-a na temu Kožarićeve skulpture ‘Prizemljeno sunce’.

Ovom izložbom želja je uspostaviti kontakt između umjetnika i publike na više razina. Jedna od razina je približiti stvaralaštvo nekadašnjeg đaka škole sadašnjim generacijama ŠPUD-ovaca, a zatim kroz diskurzivnu prezentaciju Kožarićeva stvaralaštva, upoznati učenike s metodama i umjetničkim postupcima u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. To je iznimno važno, jer je upoznavanje učenika sa suvremenim umjetničkim praksama nedovoljno prisutno u obrazovnim politikama srednjoškolskog umjetničkog obrazovanja.

Za vrijeme postava izložbe učenici će sudjelovati u obnovi modela skulpture ‘Hodač’, a u vremenu trajanja izložbe bit će za njih organizirana vodstva kroz izložbu, razgovori i diskusije te predavanje koje će održati voditeljica Atelijera Kožarić u Muzeju suvremenu umjetnosti, kustosica Radmila Iva Janković.

Druga razina je upoznati širu javnost s procesima obrazovanja u području umjetnosti. Uvriježeno je mišljenje da visokoškolske ustanove u potpunosti educiraju umjetnike i dizajnere, no učenici Škole primijenjene umjetnosti od ostalih se razlikuju upravo po tome što već u razdoblju adolescencije počinju razvijati odnos spram umjetničkog djelovanja i obrazovati se u umjetnosti i tijekom odrastanja i sazrijevanja. Brojne generacije bivših učenika i umjetnika, čiji se umjetnički rast vezuje uz povijest škole, svoju su vezu s umjetnošću ostvarivali kroz dnevnu školsku kreativnu praksu ‘uvježbavanja’ stvaranja umjetničkog djela.

I. B.


u-krugu-skole-zeleni-val
U krugu Škole – Zeleni val u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva

Alem Korkut i Mladen Lučić
Mentalni sklop: Alem Korkut i Ivan Kožarić

 

Tagged: , , , , , , , , , ,