Ivan Sokač: Nepogrešivi elektro vinar iz Zagorja

Svojevrsna vinarska tribina u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu ugostila je vinara Ivana Sokača iz Strmca Stubičkog. Okupljenim novinarima i ljudima iz vinske struke obratili su se vinar Ivan Sokač, sommelier Tomislav Jakopović i Vjekoslav Madunić, organizator promocije pod nazivom ‘Vrijeme je za…’.Bilo je to ugodno I inspirativno vrijeme, jer su Sokačeva vina za mnoge bila pravo otkriće. Utoliko je ovo predstavljanje ispunilo svoju osnovnu svrhu – upoznati vina i vinara na najbolji mogući način.

Ivan Sokač organizira svoje vinogradarstvo i vinarstvo na temeljit i studiozan način. Ne žuri i ne ‘trči pred rudo’, kako bi se reklo u narodu, već vinima daje vremena da dođu u punu formu da bi izišla na tržište. Aktualizirali smo to i prije kušanja crnog Cuvéa 2018, a ponajviše na tom vinu. Od deset ponuđenih vina, nijedno nije bilo ispod razine i bilo je stvarno teško odlučiti se za vrhunac večeri.

Tomislav Jakopović, Ivan Sokač i Vjekoslav Madunić

Za neke je to, razumljivo, bio izbor bobica Graševine iz 2017. Posebno priznanje izazvao je prijedlog vinskog novinara Željka Suhadolnika da na kraju još jednom kušamo Graševinu 2016. inače pobjednicu na Gastu u Splitu 2018. s 89 osvojenih bodova. Niti ostala vina nisu zaostajala kvalitetom: od Rajnskih rizlinga 2015 i 2017, moćnih Sauvignona 2017 i 2019 s po 14% dobro usklađenog alkohola, preko Muškata žutih 2017 i 2019, do već spominjanog Cuvéa. Sommelier Jakopović imao je slatke brige u kušanju i pripremi za predstavljanje, jer od toliko dobrih vina neka su morala izostati, a Ivan Sokač može mirno spavati, jer im je kvaliteta neupitna. Nisu to velike količine u usporedbi s drugim vinarima u Hrvatskoj; 8000 loza i oko 12.000 litara vina, ali škarta nema – sve je dobro! A to je rijetka pojava u hrvatskom vinarstvu gdje često u proizvodnji više desetaka tisuća litara vina ima svega i svačega.

Vitomir Andrić i Željko Suhadolnik

Interakcija Jakopovića i vinara s nekolicinom raspoloženih za diskusiju bila je živa, zanimljiva, poučna. Sokač je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron, i kao što mora biti precizan u svom poslu, jer proizvodi opremu za mjerenje i regulaciju temperature, tlaka, vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina, tako je precizan i u stvaranju vina što smo mogli čuti više puta tijekom večeri.

Glavni vinogradi nalaze mu se na pozicijama Rebar gdje je i klet te manja kušaonica, zatim na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Dobio je brojna priznanja, od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Zelini preko Kutjeva, već spominjanog Gasta do dvije najnovije zlatne medalje za Graševinu i Muškat žuti prošle godine na velikom međunarodnom festivalu u slovenskoj Gornjoj Radgoni. Njegova vina se, osim na kućnom pragu, mogu kupiti i u prodavaonicama Vrutka.

Vina su služena sljedećim redoslijedom:
1.Graševina 2017
2.Graševina 2016
3.Rajnski rizling 2017
4. Rajnski rizling 2015.
5. Sauvignon 2019
6. Sauvignon 2017
7. Cuvée crni 2018
8. Muškat žuti 2019
9. Muškat žuti 2017
10. Graševina izbor bobica 2017.
Kušanje su pratili mali zalogaji (ementaler, punjene kifle i pašteta od tune ) zagrebačkog cateringa Mrvica.

P. R. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , ,