Ivana Bahun pobjednica natječaja FEKP-a za kratku priču

Najboljom kratkom pričom natječaja zagrebačkog 17. Festivala europske kratke priče (FEKP) na temu ‘Nasljeđe’ proglašena je priča ‘Šamrlek’ autorice Ivane Bahun, koja o nasljeđu pripovijeda kroz priču o obiteljskoj uroti.O nagradama 17. FEKP-a odlučivao je žiri u sastavu Vladimir Arsenić, Stjepan Balent, Ivan Jozić, Korana Serdarević i Andrija Škare. Na natječaj je prijavljeno 265 priča.

Priče su stizale iz čitave regije, odnosno sa svih meridijana na kojima se govore bhsc jezici. Za finale je odabrano njih 11, a odluku o najboljima, kako je rečeno na svečanom proglašenju u Teatru &TD, nije bilo lako donijeti. Ovogodišnji natječaj bio je izuzetno ujednačen i time je posao donošenja odluka bio posebno težak.

Prvu nagradu, nagradni boravak u rezidenciji za pisce u Ventspilsu u Latviji, Ivani Bahun donijelo je, kako je rečeno, ‘majstorsko vođenje naracije kroz iznevjerene i ponovo uspostavljene žanrovske matrice, preciznošću i nepretencioznošću’.

Drugo mjesto, nagradni rezidencijalni boravak u rezidenciji u Splitu, osvojila je Maja-Iskra Vilotijević za priču ‘Hiraeth’, obilježenu čežnjom za domom koji više ne postoji, ‘bez obzira je li izgubljen ratom, izbjeglištvom ili jednostavno odlaskom’.

Treća nagrada i tečaj kreativnog pisanja u CKP-u pripala je Marini Gudelj za priču ‘Dulcinea na konjaku’, koja pripovijeda o otkrivanju ‘lošeg’ nasljeđa kroz neprekidno referiranje na Don Quijotea i filmove Begmana i Herzoga.

Proglašenju dobitnika prethodilo je večernje čitanje u kojemu su sudjelovali belgijska književnica marokanskog podrijetla Rachida Lamrabet, jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije Ignacio Martínez de Pisón, nigerijski pisac s britanskom adresom Ben Okri, dobitnik nagrade Booker, te hrvatski književnik Senko Karuza.

Hina


Tagged: , , , , , , , , ,