Ivana Sajko: 4 suha stopala

Predstava znakovita naziva ‘4 suha stopala’, izniknula iz dramskog rukopisa intrigantne autorice i dramaturginje Ivane Sajko, nagrađenog cijenjenim Marinom Držićem za najbolje dramsko djelo 2000. godine, premijerno će biti izveden u utorak 22. prosinca na podiju Zagrebačkog plesnog centra, s početkom u 21.30.
Ivana Sajko-4 suha stopalaU drami ‘4 suha stopala’, svojevrsnoj (post) apokaliptičnoj anti-drami, jer riječ je o tekstu koji ponajviše odgovara principima beketovske dramaturgije, dva bezimena i bestjelesna lika ostaju zarobljenima u iščekivanju katastrofe, i to u vremenu čija je dominantna karakteristika ubrzavanje, kojem se oni (pre)daju i koje je posljedično poslužilo kao bazna poluga za režiju, dramaturgiju i koreografiju.

U projektu koji prati nit vodilju estetike Ivane Sajko, ‘su-kob’ slika realnosti i slika sjećanja, i to bez hijerarhije među različitim nivoima diskursa i unaprijed ‘pečatirane’ kompozicije, u žarištu je ideja katastrofe kao posljedica lančanog procesa odlučivanja te funkcije mehanizma katastrofe u kontekstu plesa i izvedbenih umjetnosti. Katastrofa je motor-pokretač koji afirmira dijalog između nje-plesačice i nje-glumice, forma koja se uvijek iznova izjalovljuje, (ras)pada te feniksovski obnavlja.

Za glazbenu se kulisu pobrinuo Willem Miličević, kostime je osmislila Tea Bašić, dok su maske povjerene Lauri Buljan. Produkciju potpisuje Ana Sikavica, a za cjelokupan koncept projekta i ‘režijske partiture’ zaslužan je kreativan duo – Paolo Tišljarić i Mila Pavičević, koja je oblikovala i koreografiju. ‘4 suha stopala’ glavnih protagonistica pripadaju Lani Hosni i Madi Peršić. Ulaznice po cijeni od 30 kuna mogu se kupiti na blagajni Zagrebačkog plesnog centra sat vremena prije početka predstave.

I. C.


Ivana Sajko-Ljubavni roman
Ljubavni roman Ivane Sajko
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,