Ivandin dokumentarac o slikaru Vanki

U prepunoj dvorani Jurja Petričevića u Matici hrvatskoj u Zagrebu, održana je svečana premijera cjelovečernjeg dokumentarnog filma ‘Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije’, redatelja Branka Ivande.

Premijeru su svojim prisustvom uveličali uglednici iz svijeta povijesti umjetnosti i filma. Uz protagonisticu, povjesničarku umjetnosti, Nevenku Posavec Komaricu, skladatelja originalne glazbe Mateja Meštrovića, oblikovatelja zvuka Davora Rocca, redatelja Branka Ivandu i producenticu Lidiju Ivandu, svečanoj projekciji su nazočili i akademik Vladimir Marković, Fedja Medar, Miro Gavran, Petra Vugrinec, Goran Grgić, Duško Valentić, Franka Klarić, Ana Perković i drugi.

Dokumentarni film ‘Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije’, redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije. Filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i života europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku. Autori filma ovim putem pozivaju na suradnju i pomoć u razjašnjavanju tajne ovog slikara čije su freske u crkvi Sv. Nikole u Pittsburghu zaštićeni spomenik američke kulture.

Kakav je osjećaj naći se okružen sitnicama među kojima je jedan umjetnik stvarao ili prepoznati atmosferu ateljea s neke od njegovih slika? Kako je otkriti skriveno blago umjetnika koji je naslikao jednu od najljepših freski u Americi, u crkvi sv. Nikole i to predati obitelji, dugo nakon njegove smrti? Što Vanka piše svojoj prijateljici u nikad dešifriranim pismima?

Odgovore na ova i još mnoga pitanja donosi upravo dokumentarni film ‘Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije’, čija se distribucija očekuje ove jeseni u Sjedinjenim američkim državama, a od iduće godine i u Hrvatskoj.

A.P.G. / Foto: Jovica Drobnjak


Factumentarci vol. 2: Novi online dokumentarci


Tagged: , , , , , , , ,