Ivica Fišter: Krajolici pronađenog Raja

U galeriji Sv. Ivan Zelina, koju vode dr. Vilko Žiljak i akademska slikarica Nada Žiljak, do 15. prosinca može se pogledati izložba slika Ivice Fištera, našeg priznatog i svjetski poznatog slikara naive.Svečanom otvorenju izložbe pod nazivom ‘Krajolici pronađenog Raja’, koje je upriličeno u ozračju Martinja, nazočili su brojni ljubitelji umjetnosti, umjetnikovi prijatelji, ali i kolege umjetnici.

Ivica Fišter rođen je 1952. godine u Vugrovcu u Prigorju, a slika i izlaže od 1972. godine. Godine 1976. postaje članom Hrvatskog društva naivnih umjetnika, a od 1980. Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Do danas je sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te brojnim inozemnim i domaćim likovnim kolonijama. Priredio je tridesetak samostalnih izložbi u Italiji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Japanu, SAD-u i Hrvatskoj. Fišterova se djela nalaze u brojnim muzejskim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

‘Ivica Fišter je slikar lirske ekspresije i osebujne poetike. Iako njegova motivska preokupacija svoj izvor ima u realnom, vinogradi njegova rodnoga kraja nadzemaljski su predjeli, obasjani nadnaravnom svjetlošću koja nas priziva i odvlači u prostore iskonskog i mitskog. Sa slika emanira optimizam boljega svijeta od ovog u kojem živimo, svijeta u kojemu potentna priroda buja u vlastitoj plodnosti, gdje začudne metamorfoze flore u zoomorfna obličja svjedoče o bogatstvu njegove imaginacije. Jer on svoje rajske vinograde u brojnim varijacijama dovodi do granica fantastike, što postaje i njegova prepoznatljivost koju ostvaruje ponajviše u tehnici ulja na staklu’, piše o Fišteru likovna kritičarka Sanda Stanaćev Bajzek.

T. R.Tagged: , , , , , , , , , , ,