Ivica Propadalo: Kipić Porina s maskom – simbolom šutnje

Upravni odbor Porina uskoro će donijeti odluku kada će se održati dodjela ove najprestižnije hrvatske glazbene nagrade. S obzirom na to da epidemiološka situacija diktira puno toga, organizatori će se također morati prilagoditi.Ipak, neke stvari se ne mijenjaju, kao npr. suradnja s autorom statue Porina, glazbenikom i likovnim umjetnikom Ivicom Propadalom.

‘Pandemija, koja još uvijek traje nažalost sustavno ostavlja trag na naše živote. Ovog perioda ćemo se jako dugo sjećati, pogotovo mi glazbenici, a i umjetnici općenito. Glazba i umjetnost postoje naravno zbog publike i kontakta s njom, a danas je između nas velika distanca’, komentirao je Propadalo te dodao: ‘U promišljanju kako bi trebao izgledati Porin u 2021. godini cijelo vrijeme nosio sam se mišlju da mora imati nekakvo posebno obilježje, koje će nas podsjećati na dane glazbene šutnje’. I tako je nastao najneobičniji Porin do sada, statua s maskom.

‘Naravno, maska je taj štit kroz koji se ne može pjevati i koja u ovom našem slučaju simbolizira šutnju. Moram priznati da sam se u početku bojao da ona implicirana na kristalnoj statueti ne ispadne prebanalna. Međutim, Porin s platinastom maskom djeluje jako elegantno i nosi prepoznatljivu poruku, što nam je i bila namjera’.

Poruka koju nosi Porin posebno će ostati urezana u sjećanje: ‘Zahvalan sam Upravnom odboru na razumijevanju da se ova ideja sprovede u djelo. Nadam se da ćemo iduću godinu statui Porina skinuti masku i prekinuti glazbenu šutnju’, rekao je Propadalo.

R. P. / Fotografije: Filip Kovačević


Tagged: , , , , , , , ,