Izazovi života: Stefan Milenkovich i Zagrebački solisti

Svečani koncert ‘Izazovi života’ Stefan Milenkovich & Zagrebački solisti održat će se u zagrebačkoj dvorani Lisinski, u srijedu, 25. listopada (20 sati).Koncert se održava povodom 25. godišnjice Hrvatsko-američkog društva, i u sklopu ciklusa za mlade Hrvatske glazbene mladeži s ciljem osnaživanja mladih osoba bez odgovarajuće roditeljske skrbi kroz posebne oblike iskustvenog učenja po Outward Bound metodologiji. Zagrebački koncert održava se u sklopu Koncertnog triptiha u tri grada: Zagrebu, Varaždinu i Opatiji, s poznatim djelima tri iznimna skladatelja: Mendelssohna, Sarasatea i Paganinija kroz nastup violinskog virtuoza Stefana Milenkovicha i eminentnih Zagrebačkih solista.

Stefan Milenkovich započeo je karijeru veoma rano, nastupivši prvi put uz orkestar kao šestogodišnjak. U dobi od deset godina svirao je na Božićnom koncertu u Washingtonu, za tadašnjeg predsjednika Ronalda Reagana. Kao četrnaestogodišnjak svirao je za Papu Ivana Pavla II., dok je u dobi od samo šesnaest godina nastupio na svom tisućitom koncertu. Do svoje sedamnaeste godine bio je pobjednik ili finalist na prestižnim međunarodnim violinskim natjecanjima diljem svijeta. Duboko privržen međunarodnim humanitarnim akcijama Stefan je 2002. primio nagradu za humanitarne aktivnosti Lifting up the World With Oneness Heart, koju mu je osobno uručio guru Sri Chinmoy. Sudjelovao je također i u brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a u Parizu, uz umjetnike poput Placida Dominga, Lorina Maazela, Alexis Weissenberg i Yehudi Menuhina.

Zagrebački solisti osnovani su 1953. godine, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije. Do sada su Zagrebački solisti održali preko 3500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama.

V. L.


Tagged: , , , , , , ,