Izložba i vodstvo: Jadranka Fatur i hiperrealno

Michel Foucault, jedan od najvažnijih teoretičara 20. stoljeća smatrao je da bi nas umjetnici hiperrealizma mogli naučiti ponovno voljeti slike. A slike Jadranke Fatur volimo jer su mnoge od njih ikoničke i svjedoče o nekom prohujalom vremenu, urezuju se u memoriju jer u njima prepoznajemo i prizore iz vlastitog života.Kako su nastajale njezine slike, kako je snimala prizore i zašto, koliko skica je radila, kako se osjećala… sve to moći ćete je pitati na vodstvu po izložbi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u petak, 9. studenoga (17 sati) i nedjelju, 11. studenoga (11 sati).

Kustosica Martina Munivrana pripovijedat će koliko dugo su trajale pripreme za izložbu, odakle su sve slike posuđene i zašto je koncepcija izložbe takva da obuhvaća pregled najboljih američkih fotorealista i izbor mlađih domaćih umjetnika, koji su u nekom trenutku svog života slikali u maniri hiperrealizma.

Jadranka Fatur (Zagreb, 1949.), završila je Školu primijenjenih umjetnosti 1969. godine, a do 1974. studirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Miljenka Stančića. Od 1973. do 1977. bila je suradnica majstorske radionice Krste Hegedušića, a poslije Ljube Ivančića. Bila je stipendistica francuske vlade na sveučilištu École nationale supérieure des Beaux-Arts u Parizu 1977/1978. Od 1978. radi u atelijeru u dvorcu Jakovlje u Hrvatskom zagorju, zajedno sa suprugom kiparom Ratkom Petrićem. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu radila je od 2004. do umirovljenja 2014. godine.

Izlaže od 1972. godine te ima više od 200 skupnih i 24 samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu (Austrija, Njemačka, Nizozemska, Rumunjska, Francuska, Velika Britanija, SAD, Kanada, Mađarska, Poljska, Slovenija, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Japan). Bila je na studijskim putovanjima u Italiji, Francuskoj, SAD-u, Meksiku, Grčkoj, Nizozemskoj, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj i Argentini. O radu Jadranke Fatur objavljeno je više od 250 bibliografskih jedinica i nekoliko TV filmova. Njezini radovi nalaze se u muzejima i galerijama te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Primila je mnogo nagrada u zemlji i inozemstvu. Objavila je pet prozno-esejističkih knjiga nadahnutih mjestašcem Rudine na Hvaru, odakle joj potječe majka.

MSU / Foto: Ivan Marinković


Tagged: , , , , , , ,