Izložba Josipa Kovačića: Donator i donacija

‘Donator i donacija – ususret muzeju hrvatskih slikarica rođenih u 19.stoljeću’ naziv je izložbe koja se u Muzeju grada Zagreba može pogledati od 27. travnja do 3. rujna.Koncepciju izložbe posvećene sakupljaču i donatoru Josipu Kovačiću (1935.-2017.) osmislila je dr. sc. Žarka Vujić, dok su je na vrlo pregledan i suvisao način oblikovali Željko Kovačić i Lana Kovačić. U uvodnom dijelu izložbe susrećemo ranog Kovačića kroz obiteljske fotografije. Nastavlja se portretom koji je pod nazivom ‘Vrtovi ljubavi’ naslikala njegova sugrađanka, čakovečka slikarica Priska Kulčar, te serijom fotografija njegova stana u Radićevoj ulici (Zagreb) u kojem se bavio zbirkom čekajući stalni smješta za svoju donaciju (poklon gradu Zagrebu od 1988.).

Izložba je podijeljena u niz cjelina poput autoportreta slikarica i njihova školovanja , likovnim tehnikama i radovima primijenjene umjetnosti, te svojevrsnoj povijesti hrvatske likovne umjetnosti kroz odabrana djela. Budući da je riječ o izuzetno velikoj kolekciji (početak prikupljanja seže u 1964. godinu i broji više od tisuću umjetnina), tek se djelić mogao prikazati na ovoj izložbi. Tu su imena bez kojih hrvatska likovna povijest ne bi bila cjelovita poput Anke Krizmanić, Naste Rojc, Nevenke Đorđević, Dore Car i drugih, te nezaobilazne Slave Raškaj. Upravo se ovoj posljednjoj autorici, vrhunskoj akvarelistici Slavi Raškaj (1877.-1906.) posvetila zasebna prostorija te se zanimljivim propitivanjem o njezinu životu i radu prati tragična sudbina ove izuzetne umjetnice.

Većina donacija o kojima skrbi Muzej grada Zagreba smještena je u samom muzeju ili u prebivalištima donatora, tako da je ova izložba, ne samo osvještavanje postojanja jedne neobične i vrijedne zbirke, već i nužnost njezina odgovarajućeg smještaja.

Olga Vujović

Tagged: , , , , , , ,