Izložba Karl Marx u Beču

U povodu 200. obljetnice rođenja slavnog njemačkog filozofa i teoretičara Karla Marxa (5. 5. 1818.–14. 3. 1883.) u glavnom se gradu Austrije 12. travnja u zgradi Karl-Marx-Hof otvara izložba pod nazivom ‘Karl Marx u Beču’. Koncipirana je tako da u prvi plan stavlja pojedinačne postaje Marxova boravka u austrijskoj prijestolnici.U kolovozu 1848. godine Karl Marx je, naime, na samo nekoliko dana doputovao u Beč da sagleda situaciju na licu mjesta. Tom se prilikom susreo s predstavnicima revolucionarnog pokreta i održao tri predavanja, između ostalog i ono pod nazivom ‘Najamni rad i kapital’. To je ujedno bio i jedini njegov posjet glavnom austrijskom gradu.

Početkom 1860-ih Marx je u londonskom egzilu radio kao dopisnik građansko-liberalnih austrijskih dnevnih novina Die Presse i svojim pisanjem raspirivao konflikt između ‘umjerenih’ i ‘radikala’ unutar austrijskog radničkog pokreta.

I u vrijeme tzv. Crvenog Beča (1918.-1934.), kada je Socijaldemokratska radnička partija osvojila apsolutnu većinu u pokrajinskom i gradskom parlamentu, Karl Marx je bio sveprisutan, a povodom dana njegove smrti ta partija i danas redovito organizira prigodne proslave. Izložba u Kral-Marx-Hofu ostaje otvorena do 20. prosinca.

I. Ć.


Tagged: , , , , ,